Rusija: Objavljena fotografija osumnjičenog za eksploziju

Ruski mediji objavili su fotogafiju muškarca za kojeg policija kaže da ga traži u vezi sa današnjom eksplozijom u metrou u Sankt Petersburgu u kojoj je poginulo 11 osoba, a policija je izdala potjernicu za dvije osobe.

Zrnasta fotografija prikazuje čovjeka srednjih godina sa crnim šeširom i bradom. Mediji navode da je čovjek ušao na stanicu Petrogradskaja, 20 minuta prije eksplozije, prenosi Reuters.

Povrijeđeni ljudi u eksploziji nalaze se u bolnici.

Gradske vlasti su zatvorile metro sistem posle eksplozije, a pripadnici ruske antiterorističke jedinice pronašli su i deaktivirali još jednu eksplozivnu napravu u metrou u Sankt Peterburgu.

Agencija Interfaks ranije je saopćila da su kontrolne kamere uslikale osumnjičenog za eksploziju. Ruska ministrica zdravlja Veronika Skvorcova izjavila je da je u eksploziji u metrou poginulo 10, a ranjeno 47 ljudi. Ruske vlasti su proglasile tri dana žalosti.

Rusija je izdala potjernicu za dvije osobe zbog njihove moguće povezanosti sa eksplozijom.

“Dvije osobe se traže zbog sumnje da su planirale eksploziju – jedna zbog sumnje da je postavila eksplozivnu napravu u vagon, a druga za postavljanje bombe na samoj stanici metroa”, rekao je izvor agenciji Interfaks, a prenosi Reuters.

Glasnogovornica ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko izjavila je da članovi tog komiteta ispituju sve okolnosti eksplozije, kao i da specijalni tim iskusnih istražitelja i forenzičara sakuplja sve dijelove materijala nađene na mjestu eksplozije i ispituje sve svjedoke, prenosi Tas s.

Kako je navela Petrenko, prema preliminarnim rezultatima, vozač je ispravno postupio jer nije zaustavio voz, već je nastavio da vozi ka sljedećoj stanici, što je omogućilo pravilnu evakuaciju i pružanje pomoći povrijeđenima.

Predstavnik ruskog državnog tužilaštva Aleksandar Kurenoj okarakterizirao je smrtonosnu eksploziju kao “teroristički napad”, prenose ruski mediji. 

Portal Lenta.ru također navodi da se naprava koja je eksplodirala nalazila u torbi. Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije danas da se razmatraju sve opcije, uključujući i terorizam.

Ruski mediji su prvobitno objavili da su se desile dvije eksplozije, ali zvaničnici su kasnije rekli da je bila samo jedna eksplozija u vagonu između dvije stanice. 

Na mjestu incidenta došlo je 41 ambulantno vozilo a u pomaganju povrijeđenima učestvovali su i helikopteri. Izvori agencije Interfax navode kako je eksplozivni uređaj imao gelere. 

Ruski mediji, pozivajući se na svoje izvore, navode kako je riječ o slabijem improviziranom eksplozivnom uređaju.

Uprava metroa Sankt Peterburga navodi kako je zatvorila najmanje sedam stanica.  Dodatne mjere osiguranja uvedene su i na aerodromu “Pulkovo” u Sankt Petersburgu, prenosi TAS S. 

Izvor: Al Jazeera i agencije