Rusija od Turske traži pomoć u istrazi o oborenom avionu

Tijelo ruskog pilota prenijeto je u utorak u Rusiju, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane (EPA)

Rusija traži pomoć od Turske kako bi došla do olupina ruskog aviona Su-25 oborenog u Siriji, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopćenju Ministarstva navodi se kako je istraga na olupini ruskog aviona Su-25 oborenog 3. februara u Idlibu od velike važnosti kako bi se pronašle osobe odgovorne za napad, prenosi Anadolija.

U saopćenju, u kojem se od Turske traži pomoć u dolasku do olupine, navodi se kako je potrebno olupinu detaljno istražiti kako bi se utvrdila vrsta projektila korištenog u obaranju aviona, mjesto gdje je proizveden i način na koji je došao do Sirije.

Zračni napadi

Ministarstvo odbrane Rusije u subotu je saopćilo kako je u Idlibu oboren ruski avion Su-25 i da je poginuo pilot.

Ruski pilot Roman Filipov, čiji su borbeni avion Su-25 oborili pripadnici oružane grupe Tahrir al-Sham iznad teritorije koju kontroliraju, raznio je sebe granatom nakon što su ga pripadnici te oružane grupe teže ranili i okružili, saopćilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.

Tijelo ruskog pilota prenijeto je u utorak u Rusiju, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tijelo pilota stiglo je u Rusiju uz pomoć turskih vlasti, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva, prenosi Reuters.

Britanska novinska agencija navela je da za sada nema detalja o tome kako je preuzeto tijelo pilota

S druge strane, u zračnim napadima koje izvode pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruski avioni u posljednjih sedam dana pogođene su bolnice, džamije, naselja, izbjeglički kampovi, a poginule su i na desetine civila.

Izvor: Agencije