Rusija odbacila navode o otvaranju baze u Siriji

Glasnogovornik YPG-a Redur Xelil ranije je rekao za Reuters da je dogovor s Rusijom sklopljen u nedjelju (EPA)

Rusija ne planira otvoriti novu vojnu bazu u Siriji, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije nakon što je glasnogovornik kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Siriji izjavio da na sjeverozapadu te zemlje Rusija uspostavlja vojnu bazu, u dogovoru s YPG-om, koji kontrolira to područje.

“Nema nikakvih planova za uspostavljanje novih ruskih vojnih baza na teritoriji Sirije”, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

U njemu se dodaje da se dio “centra za pomirenje” tog ministarstva, za koji Rusija navodi da pomaže u pregovorima o sklapanju lokalnih primirja između zaraćenih strana u Siriji, nalazi u pokrajini Halep u blizini Afrina.

Glasnogovornik YPG-a Redur Xelil ranije je rekao za Reuters da je dogovor s Rusijom sklopljen u nedjelju i da su ruski vojnici već stigli na položaj u sjeverozapadnoj pokrajini Afrin.

“Rusko prisustvo dolazi u dogovoru između YPG-a i ruskih snaga koje djeluju u Siriji, u sklopu saradnje protiv terorizma i kako bi se pomoglo u obuci naših snaga za moderno ratovanje te uspostavila direktna kontakt-tačka s ruskim snagama”, kazao je on.

Zračni udari na istoku Damaska

Žestoki zračni udari vojske sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruskih snaga na Damask uslijedili su dan nakon što je istočne dijelove grada zauzela sirijska opozicija.

Ruski dužnosnici navode da je jedan objekt u vlasništvu njihove ambasade u Damasku oštećen u raketnim udarima pobunjeničkih grupa.

Istovremeno su Assadova i ruska ratna avijacija izvršile više od 30 udara na istočna područja glavnog grada Sirije, koja su pobunjeničke snage zauzele u nedjelju.

Izvor: Agencije