Rusija odbacila sporazum UN-a o oružju

Sporazum obavezuje da se prije prodaje procijeni mogućnost zaobilaženja embarga (AP)

Rusija neće potpisati sporazum Ujedinjenih naroda o trgovini oružjem kojim se od vlada traži jamstvo da svojim izvozom neće poticati sukobe, izvijestio je u nedjelju visoki dužnosnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Odlučili smo ne sudjelovati u potpisivanju tog sporazuma. Odvagnuli smo sve elemente za i protiv te odlučili da to za nas nije obveza”, objasnio je čelnik odjela za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja Mihail Uljanov za agenciju Tass.

Kritizirao je “vrlo loš sporazum” koji “dodatno opterećuje sve koji u njemu sudjeluju”, prenosi Hina.

“Nismo a priori negativni kada je o tom sporazumu riječ, ali ne vidimo nikakva interesa u tome da mu se priključimo”, rekao je Uljanov uz objašnjenje da zapadne zemlje i Rusija otprije vode računa i rade na kontroli izvoza oružja.

Sporazum o trgovini oružjem počeo se primjenjivati u prosincu. Dosad ga je potpisalo 130 zemalja, a ratificiralo 67.

Procjena opasnosti prodaje

Četiri zemlje članice Vijeća sigurnosti nisu ga potpisale. To su Kina, Rusija, Jordan i Venezuela. Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, tijekom svibnja je pozvao sve zemlje članice da ga potpišu.

Prvi međunarodni sporazum o trgovini oružjem svaku zemlju potpisnicu obvezuje da, prije bilo kakve transakcije – uvoza, izvoza, tranzita, posredovanja – procijeni predstavlja li oružje koje se prodaje opasnost, odnosno hoće li neke zemlje ili pojedinci nastojati zaobići međunarodni embargo i postoji li opasnost od kršenja ljudskih prava.

Izvor: Agencije