Rusija odbacuje ideju o zajedničkoj organizaciji s OPEC-om

OPEC i Rusija zajedno proizvode više od 40 posto svjetske nafte (Arhiva)

Nije vjerovatno da će zemlje OPEC-a i drugi proizvođači nafte uspostaviti zajedničku platformu, poručio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, navevši kao razlog pretjeranu birokratiju i rizik od američkih sankcija zbog monopola.

Organizacija država izvoznica nafte i ostali veliki proizvođači tog energenta, predvođeni Rusijom, udružili su se od kraja 2016. kako bi smanjili proizvodnju nafte i utjecali na njenu cijenu.

OPEC i Rusija zajedno proizvode više od 40 posto svjetske nafte.

Mjere SAD-a poznate kao ‘NOPEC’

Rusko Ministarstvo energetike reklo je da su Moskva i Saudijska Arabija, ključna članica OPEC-a, postigle općeniti sporazum da format OPEC+ treba biti “institucionaliziran” i produžen do 2019. i sljedećih godina kako bi nadgledao tržište i zajednički djelovao ako bi to bilo potrebno.

No, Novak je poručio da je ta ideja odbačena.

“Postoji konsenzus da neće biti takve organizacije zato što to zahtijeva dodatne birokratske prigovore vezano za finansiranje, kartele s američke strane”.

“Mislim da se države koje nisu članice OPEC-a ne bi složile jer ne žele biti predmet sankcija”, rekao je Novak.

Predloženom američkom mjerom, poznatom kao “NOPEC”, mogle bi se podizati tužbe protiv monopola, ali nikad nije usvojena, a raniji američki predsjednici dali su do znanja da će staviti veto na nju.

Sadašnji američki predsjednik Donald Trump veliki je kritičar OPEC-a, koji optužuje za visoke cijene nafte i poziva na povećanje proizvodnje.

“To neće biti organizacija, to je neka vrsta mehanizma saradnje: za sastajanje, raspravu, usvajanje memoranduma i zajedničkih rezolucija”, naglasio je Novak vezano za buduću saradnju unutar saveza.

Izvor: Agencije