Rusija ograničava strani kapital u medijima

Rusija je ograničila udio stranog kapitala u svom medijskom prostoru, nakon što je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim vlada povećava kontrolu nad medijima.

Iako su Vedomosti novine koje se tiskaju u Rusiji, a novinari koji u njima rade Rusi, te su poslovne novine u vlasništvu finske grupacije koja također ima prava na ruska izdanja brojnih međunarodnih luksuznih magazina.

Do veljače 2017. godine mediji u vlasništvu stranog kapitala, morat će prijeći u ruke ruskih vlasnika ili će se morati zatvoriti.

“Kad koristite neki brend, tu nije riječ samo o udjelu novca. Riječ je o licenci. Ne možemo koristiti brendove koji nisu naši. Prema ugovoru, vlasnik medija odabire glavnog urednika. Prema usvojenom zakonu, svi mediji koji se izdaju po licenci bit će ukinuti”, ukazuje Jean-Emmanuel de Vitt iz grupacije Sanoma Independent Media.

Velika većina u parlamentu za zakon

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji je u parlamentu usvojen velikom većinom glasova, a njime se ograničava prisustvo stranog kapitala u ruskim medijima na 20 posto.

Jedan od tvoraca tog zakona kaže kako je to bilo neophodno, jer je ruska vlada uvučena u informativni rat protiv Zapada.

“Svaka država u trenutku napetosti uviđa da onaj tko kontrolira informacije – kontrolira svijet. Ako ste vlasnik mass-medija, interneta, novina, magazina, informativnih agencija, u bilo kojem trenutku možete mijenjati javno mnijenje i promovirati svoje ideje, a ljudi će početi vjerovati u njih”, tvrdi Vadim Dengin, zastupnik u ruskom parlamentu. 

Ovo je samo posljednji u nizu poteza kojim su vlasti preuzele veću kontrolu nad medijima u Rusiji.

“Googleu, Facebooku i Twitteru naloženo je da se registriraju kod ruske agencije za praćenje. To znači da bi svoje servere s podacima korisnika do siječnja trebali prebaciti u Rusiju. Ako se ove kompanije s tim slože, njihovi serveri bit će dostupni ruskim sigurnosnim službama. Ako ne – njihove usluge mogu biti blokirane”, javlja Al Jazeerin Rory Challands.

Rusija je neovisne TV postaje počela vraćati pod kontrolu države još prije deset godina, a s porastom tenzija u Ukrajini, ruske vlasti imaju dodatni motiv regulirati sve moguće medijske platforme u kojima vide potencijalnu prijetnju.

Izvor: Al Jazeera