Rusija optužuje SAD da je Raqqu izbrisao s lica zemlje

Raqqa je naslijedila sudbinu Dresdena iz 1945, izbrisanog s lica zemlje u anglo-američkim bombardovanjima, tvrdi Moskva (EPA)

Rusija je optužila koaliciju pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država da je izbrisala Raqqu s lica zemlje tokom borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant i da taj grad danas podsjeća na Dresden u Drugom svjetskom ratu.

Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, prošle sedmice osvojile su Raqqu, prenosi Hina.

Fotografije pokazuju da je najveći dio Raqqe u ruševinama, a Moskva je uporedila stanje u tom gradu s uništenjem Dresdena u Drugom svjetskom ratu.

“Raqqa je naslijedila sudbinu Dresdena iz 1945, izbrisanog s lica zemlje u anglo-američkim bombardiranjima”, rekao je Igor Konašenkov iz ruskog Ministarstva odbrane.

Dodao je da Zapad sada ubrzano šalje finansijsku pomoć kako bi se prikrili dokazi.

Iz ruskog Ministarstva odbrane kažu da je u Raqqi prije sukoba živjelo više od 200.000 građana, dok ih danas nema više od 45.000.

Koalicija pod vodstvom SAD-a naglasila je da se strogo držala procedura kako bi smanjilla rizik za civile.

Istražitelji Ujedinjenih naroda za ratne zločine prošle sedmice rekli su da je u Raqqi izgubljeno mnogo civilnih života.

Posljedice bombardovanja

Sirijski aktivisti procjenjuju da je poginulo između 1130 i 1873 civila te da su civilni gubici uveliko posljedica intenzivnih američkih bombardiranja.

Vladimir Sotnjikov, analitičar za politiku na Bliskom istoku sa sjedištem u Moskvi i viši istraživač na Institutu za istočne studije, za Al Jazeeru je kazao da je Rusija sve ljuća zbog uloge SAD-a u rascjepljivanju Sirije.

“Koalicija SAD-a pomagala je opozicijskim snagama da zauzmu teritorije koje je kontrolirala armija Bashara al-Assada. Moskva nije sretna zbog toga što Damask gubi teritorije u korist pobunjeničkih grupa”, rekao je on.

“Ovaj posljednji izljev jest poruka Trumpovoj administraciji da je Rusija glavni igrač u sirijskom sukobu i da neće mirno sjediti i gledati raspad države.”

Sirijski sukob, koji je počeo mirnim protestima protiv Assada u martu 2011, prerastao je u rat.

Prema procjenama UN-a, u sukobima je ubijeno više od 400.000 ljudi.

Raqqa je bila prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke grupe ISIL, koja je poharala Siriju i Irak 2014. i proglasila “halifat”.

Izvor: Al Jazeera i agencije