Rusija optužuje SAD da uvježbava bivše borce ISIL-a u Siriji

Washington tvrdi da je Tanf privremena baza koja služi za obuku partnerskih grupa protiv ISIL-a (EPA)

Službena Moskva objavila je da je glavni dio bitke protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji završen, a zapovjednik glavnog štaba ruske vojske optužio je Sjedinjene Američke Države da uvježbavaju bivše borce ISIL-a kako bi destabilizirali zemlju.

Kako je prenijela ruska agencija RIA, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je glavni dio bitke protiv ISIL-a u Siriji završen te da je sada ključna zadaća “uništiti Jabhat al-Nusru”.

Al-Nusra je povezana s grupom Al-Kaidom, prenosi Hina.

Optužbe zapovjednika glavnog stožera ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, odnose se na američku vojnu bazu Tanf, na južnom graničnom prijelazu s Irakom.

Rusija tvrdi da je baza ilegalna i da je područje oko nje “crna rupa” u kojoj pripadnici oružanih grupa neometano djeluju.

Američka obuka

Washington tvrdi da je Tanf privremena baza koja služi za obuku partnerskih grupa protiv ISIL-a. SAD je i ranije odbacivao slične ruske optužbe ustrajući u tome da je posvećen uništenju grupe Islamska država Irak i Levant.

No, Gerasimov kaže da su ruski sateliti i dronovi u bazi uočili brigade boraca te grupe.

“Oni se ondje uvježbavaju”, rekao je general u razgovoru za novine Komsomolskaja Pravda.

Dodao je da se velik broj militanata i bivših boraca ISIL-a nalazi i u Shadadiju, gdje je prema njegovim riječima također američka baza.

“Oni su praktično ISIL”, rekao je general. “No, nakon što ondje završe s obukom, oni promijene poziciju i uzmu drugo ime. Njihov zadatak je destabilizirati situaciju”, tvrdi Gerasimov.

Rusija se djelomično povukla iz Sirije, ali Gerasimov ističe da je, zadržavši ondje zračnu i pomorsku bazu, sposobna nositi se s mogućim izvorima nestabilnosti.

Izvor: Agencije