Rusija osudila odluku SAD-a da privremeno prekine poštivati INF

Zaharova: Američka strana nije predala nikakav dokaz, nikakve satelitske fotografije, ni svjedočenje koji bi dokazali moguće rusko kršenje (EPA)

Ruska diplomatija je upozorila na odluku Sjedinjenih Američkih Država da privremeno prekine poštivanje ključnog nuklearnog sporazuma s Rusijom i tvrdi kako se radi o američkoj strategiji kako bi se oslobodila svojih međunarodnih obaveza.

„Ne radi s o krivnji Rusije, strategija Sjedinjenih Američkih Država je da se oslobode svojih međunarodnih pravnih obaveza u raznim područjima“, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na državnom tv-kanalu Rossia 1.

Zvanični Washington je u petak objavio kako je odlučio od subote privremeno prekinuti poštivanje Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa s Rusijom i službeno se povući iz njega za šest mjeseci ako Moskva ne okonča kršenje sporazuma.

Sjedinjene Američke Države objavile su u petak povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme Hladnog rata.

Prikladna reakcija i odgovor

Optužuju Rusiju za kršenje sporazuma i prošle godine je SAD objavio kako će se iz njega povući početkom februara, osim ako se Moskva ne uskladi s odredbama sporazuma.

„Američka strana nije predala nikakav dokaz, nikakve satelitske fotografije, ni svjedočenje koji bi dokazali moguće rusko kršenje“, istakla je u petak Zaharaova.

„Rekli su nam da nemaju pitanja koja bi vam postavili, da samo trebamo sve uništiti“, rekla je i naglasila kako se Rusija slaže da treba razgovarati o sporazumu INF.

„U slučaju da stvarno napuste sporazum INF, Moskva si zadržava pravo na prikladnu reakciju i odgovor“, upozorila je ona.

Sporazum INF sklopljen je 1987. između Rusije i SAD-a i njime je okončana kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru europskih prijestolnica.

Izvor: Agencije