Rusija ozbiljno shvata prijetnje ISIL-a

Moskva je u posljednjih nekoliko dana pojačala mjere sigurnosti na javnim mjestima (AP)

Piše: Shahir Ahmad 

U Rusiji raste zabrinutost dok su snage sigurnosti u stanju pripravnosti zbog straha da će grupa Islamska država Irak i Levant ostvariti svoje prijetnje i izvesti napade na ruske ciljeve. To se posebno pokazalo nakon napada koji su se dogodili u Parizu u petak navečer i obaranja ruskog aviona nad Sinajem.

Rusija prolazi kroz nezapamćenu mobilizaciju sigurnosnih snaga, zbog straha da će ISIL ostvariti svoje prijetnje i izvršiti napade na ruske ciljeve u znak odmazde za zračne udare koje ruska avijacija vrši u Siriji. Strahovi Rusije postaju još veći nakon napada u Parizu, u kojima je poginulo više od 130 osoba, ali i nakon ISIL-ovog preuzimanja odgovornosti za obaranje ruskog aviona nad Sinajem prošlog mjeseca, u kojem je poginulo 224 putnika, uglavnom ruske nacionalnosti.

Moskva je u posljednjih nekoliko dana pojačala mjere sigurnosti na javnim mjestima, gdje se uglavnom okuplja omladina, poput pozorišta, igrališta, mjesta za rekreaciju, željezničkih i autobusnih stanica, posebno nakon primanja nekoliko dojava o bombama, za koje se kasnije ispostavilo da su lažne.

Brojne evakuacije

Najnovije akcije poduzete su u utorak, kada su vlasti izvršile evakuaciju glavne željezničke stanice u St. Petersburg, zbog dojave o eksplozivnim napravama. Ruske vlasti su prije dva dana također zatvorile jednu od najvećih željezničkih stanica u Moskvi, nakon dojave da je eksplozivna naprava postavljena na samoj stanici, zbog čega je evakuirano više od 500 ljudi.

Direktor Al Jazeerinog ureda u Moskvi, Zawar Shawaj, kaže da je policija evakuirala sve putnike sa stanice i počela potragu za eksplozivnom napravom uz pomoć obučenih policijskih pasa, ali nisu ništa pronašli. Dodaje da je rusko Ministarstvo komunikacije u ranim jutarnjim satima zaprimilo anonimnu dojavu o bombi na stanici Kurska, koju koriste hiljade građana na putu do posla u predgrađima glavnog grada, ili za prevoz do velikog broja gradova na sjeveru i zapadu države.

Ranije je ruska policija evakuirala i željezničku stanicu u gradu Kmerevo, u Sibiru, kao i tržni centar u St. Petersburgu te ispraznila zgradu jednog od najvećih moskovskih hotela, gdje je, zbog dojave o bombi, evakuirano blizu 1.000 ljudi. Dopisnik ističe da su ruske vlasti primile više od pet lažnih dojava o bombama na javnim mjestima nakon napada u Parizu.

Ovakvim lažnim upozorenjima želi se izazvati panika, ali i ekonomski gubici zbog obustave saobraćaja, pored toga što će djelovati na raspoloženje ruskog javnog mnijenja, koje je još uvijek pod utjecajem avionske nesreće koja se dogodila u Egiptu.

Zbog stalnih dojava o podmetnutim bombama, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova naglašava da su ruske snage sigurnosti u stanju stalne pripravnosti, kako bi se suočile s bilo kakvim “terorističkim prijetnjama”.

“Mi smo uvijek u stanju pripravnosti ukoliko bi se situacija zakomplicirala. Mi imamo iskustva u suočavanju s prijetnjama takve vrste”, rekao je Vladimir Kolokoltsev, ministar unutrašnjih poslova.

ISIL uputio prijetnje

Dodaje da je Ministarstvo preduzelo niz mjera kako bi se izvršila potraga i pronalazak “terorista” te da, u saradnji i koordinaciji s Federalnom službom sigurnosti, rade na realizaciji niza akcija koje imaju za cilj pronalazak radikalnih osoba koje su uključene u “terorističke aktivnosti”.

Pojedini smatraju da situacija poput ove može izvršiti pritisak na Moskvu da se povuče iz vojne intervencije u Siriji, koju je počela u septembru, a koja je, prema tvrdnjama Rusije, pokrenuta s ciljem uništavanja grupe ISIL na tom terenu.

Grupa ISIL, koja je preuzela odgovornost za obaranje ruskog aviona krajem prošloga mjeseca, kao i za napade u Parizu u prošli petak, zaprijetila je da će izvršiti napade i u Rusiji, kao odgovor na udare ruske avijacije u Siriji, na čijoj meti se nalaze položaji ISIL-a u toj državi.

ISIL je objavio video snimak na ruskom jeziku koji sadrži veoma teške scene i prijetnje da će se izvršiti neposredni napadi na teritoriji Rusije. Grupa je i ranije pozvala da se izvedu napadi protiv Rusije i SAD-a, u znak osvete za zračne udare čija su meta položaji njihovih boraca u Siriji.

Izvor: Al Jazeera