Rusija počela povlačenje trupa iz Sirije

Vladimir Putin, Rusija, Vojska, Vojnici
Putin je iznenada krejem prošle godine posjetio rusku bazu u Siriji i naredio povlačenje svojih snaga (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je Rusija povukla 1.140 pripadnika vojnog osoblja i 13 vojnih zrakoplova iz Sirije u posljednjih nekoliko dana.

“Kao što znate, počeli smo povlačiti naše snage tijekom mojeg posejeta bazi Khmeimim. Povlačenje se nastavlja”, rekao je Putin, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Tijekom posljednjih nekoliko dana 13 vojnih zrakoplova, 14 helikoptera i 1.140 pripadnika vojnog osoblja je povučeno”, dodao je on.

Putin je posjetio Siriju decembra 2017. godine, podseća britanska novinska agencija.

Putin je iznenada u prosincu prošle godine posjetio rusku bazu u Siriji i naredio povlačenje svojih snaga iz ratom zahvaćene zemlje.

Putin je to rekao tijekom posjeta ruskoj zrakoplovnoj bazi Khmeimim u sirijskoj pokrajini Latakija, gdje je razgovarao sa sirijskim kolegom Basharom al-Assadom i obratio se vojsci.

“Zapovijedam Ministarstvu obrane i načelniku glavnog stožera da počnu povlačenje ruske vojske na stalne lokacije”, rekao je tom prilikom Putin, a prenio Reuters.

Ruska intervencija okrenula smjer sukoba

No, Putin je najavio da će Rusija zadržati zrakoplovnu bazu Khmeimim i pomorsku stanicu u sirijskoj luci Tartus.

“Zadatak borbe protiv naoružanih bandita ovdje u Siriji, zadatak koji je bilo neophodno riješiti uz pomoć obimnog korištenja oružanih sila, većim dijelom je riješen i riješen je spektakularno. Čestitam vam”, rekao je tada Putin okupljenim vojnicima.

Prethodno je potvrđeno da je ruski predsjednik zapovjedio Ministarstvu obrane povlačenje ruskih trupa iz Sirije, istaknuvši da su Moskva i Damask nakon dvogodišnje vojne kampanje ispunile svoju misiju uništenja skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ruska vojna intervencija u Siriji 2015. godine okrenula je smjer sukoba u korist režima predsjednika Assada, saveznika Moskve.

Zapadne vlade tvrdile su da je Rusija izvodila zračne napade u kojima su poginuli brojni civili, što je Moskva uporno odbacivala.

Izvor: Agencije