Rusija poručila Izraelu: Odgovorićemo

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak kako je ruski vojni avion s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kad su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi. 

U ruskom ministarstvu odbrane kažu da je sirijska vojska slučajno pogodila njihov avion dok je pokušavala da uzvrati na izraelsku vatru iz zraka.

Dalje navode kako su izraleski piloti koristili ruski avion kao kamuflažu dok su izvodili napade na Siriju.

Ruski ministar odbrane rekao da je Izrael odgovoran za cijeli događaj, a kako javlja Anadolu Agency, izraelski ambasador u Moskvi Gary Kohen pozvan je u rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ranije je američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je avion Il-20 nenamjerno oborila protuzračna artiljerija kojom upravlja sirijska vlada, saveznik Moskve. 

U vrijeme nestanka letjelice je sirijski grad Latakia, koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se avion vraćao, bio pod napadom “neprijateljskih raketa”, pa je odgovoreno protuzračnom artiljerijom, prenijeli su sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u rusku bazu Hmejmim u Siriji u provinciji Latakia kad je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara. 

Sudbina posade nepoznata

Avion se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale, stoji u saopćenju ruskog ministarstva, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

“Trag zrakoplova II-20 na kontroli leta nestao je tokom napada četiri izraelska aviona F-16 na sirijska postrojenja u provinciji Latakiji”, saopćeno je. 

“Ruska zračna kontrola je u isto vrijeme zabilježila lansiranja raketa s francuske fregate Auvergne koja se nalazi u toj regiji”. 

Sudbina četrnaestero članova posade je nepoznata, a iz baze Hmejmim je krenula operacija spašavanja. 

Izvor: Al Jazeera i agencije