Rusija poslala prijedlog SAD-u o povratku sirijskih izbjeglica

Očekuje se da bi se u prvom talasu u Siriju moglo vratiti 1,7 miliona izbjeglica (EPA)

Rusko ministarstvo obrane poslalo je prijedlog Washingtonu o zajedničkoj organizaciji povratka sirijskih izbjeglica, a nakon što su se o tome dogovorili predsjednici Rusije i SAD-a Vladimir Putin i Donald Trump, javljaju ruske novinske agencije.

Trump i Putin sastali su u Helsinkiju u ponedjeljak, no i dalje nije poznato o čemu su razgovarali na sastanku “jedan na jedan”.

Rusko ministarstvo obrane poslalo je prijedlog za sastavljanje plana o zajedničkoj akciji za povratak svih sirijskih izbjeglica na mjesta gdje su živjeli prije rata koji je počeo 2011. godine, prenosi Reuters.

“Napretku su pomogli dogovori koje su postigli predsjednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država tijekom helsinškog summita”, rekao je Mihail Mizincev, dužnosnik ruskog Ministarstva obrane.

Amerikanci razmatraju prijedlog

Američka i ruska vojska u Siriji imaju komunikacijski kanal kako bi se izbjegli slučajni sukobi, no zajednički rad na povratku izbjeglica predstavljao bi puno veću suradnju.

“Prijedloge koje je predstavila Rusija trenutačno razrađuje američka strana”, dodaje ministarstvo.

Navodi se kako prijedlog uključuje uspostavu rusko-američko-jordanske promatračke skupine u Ammanu, te sličnu skupinu u Libanonu, a koje bi organizirale povratak više od 1,7 milijuna Sirijaca u bliskoj budućnosti.

Mizincev kaže kako je početna procjena da će se u Siriju vratiti 890.000 izbjeglica iz Libanona, 300.000 iz Turske, te 200.000 iz zemalja Europske unije.

Izvor: Agencije