Rusija poslala projektile Iskander u Kalinjingrad

Iskander, pokretni balistički sistem raketa (kodnog NATO-ovog imena SS-26 Stone), zamijenio je sovjetsku raketu Scud (Reuters)

Rusija je u Kalinjingradsku oblast, svoju eksklavu na obali Baltičkog mora, razmjestila projektile Iskander, koji mogu nositi nuklearnu bojevu glavu, prenosi novinska agencija RIA pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika u ponedjeljak.

Zvanična Moskva navodi da su raniji razmještaji projektila tipa Iskander u Kalinjingradskoj oblasti, koja se nalazi između Poljske i Litvanije, bili privremeni i znak odgovora na jačanje snaga Sjedinjenih Američkih Država u baltičkoj regiji.

Iz Washingtona navode da je razmještanje takvih sistema projektila, nedaleko od država Baltika i članice NATO-a Poljske, “destabilizujuće”, navodi agencija Reuters, te dodaje da su američki zvaničnici izrazili zabrinutost da posljednja dešavanja predstavljaju stalnu nadogradnju ruskih snaga u području.

Neprijateljska infrastruktura prioritet

Vladimir Šamanov, šef odbrambenog komiteta donjeg doma ruskog parlamenta, u ponedjeljak je rekao da su sistemi projektila Iskander poslani u Kalinjingradsku oblast, ali nije rekao koliko će se tamo zadržati.

“Tačno je, razmješteni su tamo. Uspostava strane vojne infrastrukture automatski potpada među prioritetne ciljeve”, istakao je on.

Iskander, pokretni balistički sistem raketa (kodnog NATO-ovog imena SS-26 Stone), zamijenio je sovjetsku raketu Scud.

Njegove dvije navodeće rakete imaju domet do 500 kilometara i mogu nositi ili konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.

Izvor: Agencije