Rusija postavlja još jedan sistem S-400 na Krimu

S-400, Rakete, Raketni sistem
Turska je od Rusije kupila sistem S.400 uprkos snažnom protivljenju SAD-a (EPA)

Rusija će pojačati obranu na Krimu raspoređivanjem više protuavionskih raketnih sustava, izjavio je u srijedu viši dužnosnik ruskog Ministarstva obrane, pukovnik Vadim Astafjev.

On je rekao da će Rusija na Krimu, uz već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sustav, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ta njegova izjava uslijedila je tri dana nakon što je došlo do sukoba kod Kerčkih vrata na ulazu u Azovsko more, kada je ruska granična straža 25. studenog zaplijenila tri ukrajinska broda i zarobila posadu.

Dok Ukrajina trvrdi da su se brodovi ponašali u skladu s međunarodnim pravilima, Rusija navodi da Ukrajina nije tražila dozvolu za prolaz.

Ruska obalna straža, koja je u nadležnosti sigurnosne službe (FSB), na silu je zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

Rusija je izgred nazvala “provokacijom”, a Ukrajina je osudila “čin agresije” Moskve, zatraživši oslobađanje mornara i povratak brodova.

Na snazi ratno stanje

U međuvremenu, jutros u 9:00 sati po lokalnom vremenu u 10 od 27 ukrajinskih regija koje se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu u Ukrajini stupilo je na snagu ratno stanje, koje će trajati 30 dana.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je na prijetnju “totalnog rata” s Rusijom koja je, po njegovim riječima, “drastično povećala” vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost što vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova.

Po njegovim riječima, broj tenkova u ruskim vojnim bazama duž granice se “utrostručio”, a broj vojnih postrojba se “drastično povećao”.

Ukrajinski predsjednik je usto izvijestio o velikom povećanju broja ruskih ratnih brodova u Azovskom moru i o jačanju ruske vojne nazočnosti na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva 2014. pripojila svom državnom teritoriju.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije telefonski kontaktirao s ukrajinskim kolegom nakon što su ruske snage zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice, priopćio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

“Nije bilo telefonskog kontakta između dva predsjednika”, rekao je Peskov na pitanje novinara agencije Tass da prokomentira izvješća kako je Kijev navodno tražio telefonski razgovor s Moskvom nakon incidenta.

Prethodno je Porošenko kazao kako je tražio razgovor s Putinom, ali da nije dobio odgovor.

Putin je u utorak telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi je informirao o okolnostima pomorskog incidenta.

Kremlj: Putin će se oglasiti kad bude potrebno

Predsjednik Rusije oglasit će se povodom Kerčkog incidenta u idućih nekoliko dana, izjavio je u utorak Peskov.

Upitan zašto se Putin još uvek nije oglasio, Peskov je rekao kako je ruski predsjednik odlučio da će se oglasiti kada bude smatrao da je neophodno.

“Ovo je vrlo ozbiljna stvar za predsjednika. Znate da je dobivao temeljne informacije od naših graničara i specijaliziranih agencija još od početka provokacije. Međutim, kada dođe trenutak, predsjednik će pružiti sva neophodna objašnjenja”, rekao je Peskov.

Prema rečima glasnogovornika, prilika će se ukazati na summitu G20 u Argentini, kojem će Putin prisustvovati od 30. studenog do 1. prosinca.

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump izjavio da bi mogao otkazati sastanak s Putinom na summitu G20 zbog pomorskog sukoba Rusije i Ukrajine.

Izvor: Agencije