Rusija predložila rezoluciju UN-a o Siriji

Ruski amabasador pri UN-u Vitalij Čurkin kazao je da se rezolucijom zahtijeva da se u Siriji zaustavi nasilje (AFP)

Rusija je zatražila hitne pregovore Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o Siriji i predložila rezoluciju koja osuđuje nasilje “svih strana, uključujući i nerazmjerno korištenje sile od strane sirijskih vlasti”.

U prijedlogu rezolucije također se izražava zabrinutost zbog “ilegalnog dostavljanja oružja oružanim grupama u Siriji”.

Ruski amabasador pri UN-u Vitalij Čurkin kazao je da se ovom rezolucijom zahtijeva da se zaustavi nasilje, nakon što je UN izvijestio da je u Siriji ubijeno oko 5.000 ljudi.

Iizražava se zabrinutost zbog ‘ilegalnog dostavljanja oružja oružanim grupama u Siriji’.

Dodao je da se u tekstu ne spominju sankcije, koje je opisao “kontraproduktivnim”.

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je  kako se nada da Washington može sarađivati s Rusijom o tekstu prijedloga rezolucije bez obzira na različite stavove dvaju zemalja na ovu temu.

Izvanredan događaj

Ona je rekla da je ovo prvi put kako je Rusija priznala da se Vijeće sigurnosti UN-a mora oglasiti po pitanju nasilja u Siriji.


Ambasadori Francuske, SAD-a i Rusije pri UN-u [EPA]

“Postoje neke stvari u prijedlogu koje nećemo moći podržati. Na nesreću, [u rezoluciji] naizgled postoji paritet između  vlade i mirnih demonstranata, ali ćemo je pažljivo razmotriti. To ćemo morati predočiti i Arapskoj ligi, (AL), koja je preuzela vodstvo u odgovoru na dešavanja u Siriji.”

Gerard Araud, francuski ambasador pri UN-u, također je pozdravio rezoluciju, rekavši da je to “izvanredan događaj”.

On misli da je Rusija djelovala “jer je osjetila pritisak međunarodne zajednice”, kazao je novinarima.

Rusija, saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, pokušala je zaustaviti intervenciju Vijeća sigurnosti UN-a te je u oktobru, zajedno s Kinom, uložila veto na rezoluciju kojom je Vijeće sigurnosti osudilo suzbijanje protesta u Siriji.

Sirijski prebjegli vojnici ubili su u četvrtak ujutro 27 vojnika lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu, u južnoj provinciji Dera, saopćili su članovi Sirijske grupe za ljudska prava.

Nezakonite naredbe

Predstavnik te organizacije nije precizirao kako su izbili sukobi, ali veliki broj ubijenih vojnika nagovještava da su u pitanju planirani i koordinirani napadi, prenosi Reuters.

U izvještaju organizacije Human Rights Watch (HRW), koji je objavljen u četvrtak, tvrdi se da su vojni zapovjednici izdavali komande vojsci da puca u nenaoružane demonstrante.

Prebjegli vojnici imenovali su 74 vojna i obavještajna zvaničnika koji su naređivali ili odobravali ubistva, mučenje i nezakonita hapšenja.

“Dezerteri su nam dali imena, činove i pozicije unutar vojne strukture osoba koje su davale nezakonite naredbe”, izjavila je direktorica za vanredne situacije HRW-a Ana Neistat.

Prebjegli vojnici imenovali su 74 vojna i obavještajna zvaničnika koji su naređivali ili odobravali ubistva, mučenje i nezakonita hapšenja.

HRW je pozvao Vijeće sigurnosti da situaciju u Siriji predoči Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i uvede sankcije protiv zvaničnika imenovanih u izvještaju.

Izvor: Agencije