Rusija priprema mjere u slučaju novih američkih sankcija

Peskov kaže da je cilj zaštititi Rusiju od rizika koji joj prijete (EPA)

Rusija radi na odbrambenim mjerama kako bi se pripremila za moguće nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država i drugih država, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Radimo i preduzimamo mjere u cilju odbrane naših interesa protiv mogućih novih restriktivnih akcija i sankcija različitih zemalja, koje nastavljamo smatrati nezakonitima”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, javlja Reuters.

On je dodao da sada vjerovatno neće biti objavljene sve mjere, čiji je cilj da zaštite Rusiju od rizika koji joj prijete.

Sankcije od 2014.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon o novom paketu sankcija u augustu. Jedan od zahtjeva bio je da američko Ministarstvo finansija preda izvještaj o utjecaju širenja sankcija na ruski državni dug, a rezultati se očekuju u februaru sljedeće godine.

Washington i Evropska unija nametnuli su sankcije Rusiji nakon što je ta država 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim i podržavala proruske separatiste na istoku Ukrajine.

No, američke optužbe da je Moskva utjecala na ishod prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD-u (što Rusija negira) izazvale su još više poziva za sankcije.

Izvor: Agencije