Rusija priprema najveću vojnu vježbu od kraja Hladnog rata

Vježba se održava u vrijeme zategnutih odnosa između Rusije i SAD-a (EPA)

Rusija priprema najveću vojnu vježbu još od vremena Hladnog rata, pod nazivom “Zapad 17”, a paradu ruske vojne sile pomno će pratiti NATO u atmosferi pojačanih tenzija na relaciji Istok-Zapad.

Zapadni zvaničnici i analitičari procjenjuju da bi na vježbi moglo učestvovati do 100.000 vojnika. Vježba će se narednog mjeseca održati u Bjelorusiji, u oblasti Kalinjingrada, i na teritoriji same Rusije, javlja Guardian.

Zvanična Moskva, međutim, tvrdi da će broj učesnika u vježbi biti znatno manji.

Moskva: Vježbe nisu reakcija

Ruske vlasti poručuju i da je vojna vježba “Zapad 17” planirana odavno i da se taj tip vojne vježbe realizuje na svake četiri godine, te da to nije nikakva reakcija na američke sankcije.

Vojna vježba “Zapad 17” održaće se od 14. do 20. septembra, a dolazi u vrijeme zategnutih odnosa između Rusije i SAD-a.

Iz Kancelarije NATO-a u Briselu je saopćeno da ne planiraju da reaguju na manevre ruske vojske raspoređivanjem dodatnih trupa duž ruske granice.

Predstavnici NATO-a su saopštili danas da Rusija i Bjelorusija nisu uspjele da ispune međunarodnu obavezu o potpunoj transparentnosti velikih vojnih vježbi koje će se održati narednog mjeseca.

“Žalimo što ni Rusija ni Bjelorusija nisu primijenile mjere o transparentnosti iz Bečkog dokumenta na vojnu vježbu “Zapad”, u skladu sa propisima sa kojima su se saglasile sve članice OSCE-a”, navodi se u saopštenju Alijanse, a prenosi agencija AFP.

Bečkim dokumentom se od svih strana potpisnica zahtijeva da unaprijed dostave informacije o vojnim vježbama i dozvole posmatračke timove kako bi se izbjegla mogućnost bilo kakvog opasnog nesporazuma.

Naprimjer, manevar u kojem učestvuje više od 13.000 vojnika mora biti unaprijed najavljen i otvoren za posmatrače.

Vojna vežba “Zapad 17” održaće se od 14. do 20. septembra, a dolazi u vreme zategnutih odnosa između Rusije i SAD.

Izvor: Agencije