Rusija priznala radioaktivno zagađenje, ali tvrdi da nema incidenta ni kvara

Otkrivena koncentracija rutenija 106 ekstremno je visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga (EPA)

Nakon što je ruska meteorološka agencija Roshidromet priznala da je izuzetno visoka koncentracija rutenija 106 zabilježena u nekoliko područja Rusije, službena Moskva je objavila da se nikakav incident nije dogodio na njezinim nuklearnim instalacijama.

Rosatom, ruska državna tvrtka koja upravlja aktivnostima svih poduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, objavila je danas da nikakav incident ni kvar nije zabilježen na njezinim instalacijama, javlja AFP.

Radioaktivno zagađanje krajem rujna zabilježile su meteorološke službe, potvrđujući tako izvješća nekoliko europskih mreža za nadzor radioaktivnosti.

Prema agenciji Roshidromet, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. Taj kompleks danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.

“Radio-izotop Ru-106 pronađen je na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. rujna i 1. listopada”, preciziraju odgovorni, dodajući da je u Argajašu koncentracija rutenija-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu granice s Kazahstanom.

Nije objavljeno koji bi mogli biti uzroci nuklearnog zagađenja.

Zagađenje zabilježeno nad Evropom

Promatračka stanica Argajaš se nalazi u blizini nuklearnog kompleksa Majak, koji tvrdi da radiokativno zagađanje rutenijem-106 nije povezano s njegovim aktivnostima.

Taj kompleks dodaje da tijekom 2017. godine tamo nije obrađivan rutenij-106 i da ga više godina nisu proizvodili.

Podaci Roshidrometa su u skladu sa zaključcima francuskog Instituta radiološke zaštite i nuklearne sigurnosti (ISRN) koji je ocijenio početkom studenoga, nakon brojnih istraživanja, da je radiokativno zagađenje zabilježeno u Europi krajem rujna podrijetlom s područja između Volge i Urala.

ISRN ocjenjuje da izvor zagađanje nije nuklearni reaktor, jer bi drugi radioaktivni elementi također bili pronađeni.

Zaključuju da se vjerojatno radi o otpacima s neke instalacije povezane s cikusom nuklearnog goriva ili proizvodnjom radioaktivnih izvora.

Greenpeace Rusija pozvao je Rosatom da provede dubinsku istragu i objavi šta se dogodilo u Majaku.

Izvor: Agencije