Rusija prodala Kini rakete S-400

S-400 Trijumf uveden je u Rusku armiju 2007. godine (EPA)

Kina je prva zemlja kojoj je Rusija prodala svoj protivzračni raketni sistem S-400, koji važi za najnapredniji u klasi.

S-400 obara sve leteće objekte – od aviona do balističkih i krstarećih projektila.

Sistem istovremeno preuzima do 36 ciljeva, a domet pogodaka cilja je do 400 kilometara na visini do 30 kilometara, navodi agencija Srna.

Sistem koristi rakete tipa S-300PMU zemlja-zrak. Prenosi se mobilnim vojnim vozilima, a može se postaviti i borbeno se aktivira za svega pet minuta. 

Na isto vozilo montiran je radar 92N6E, zajedno sa baterijom projektila.

Kina prvi kupac

Radar detektira sve leteće objekte u dometu od 600 kilometara i u stanju je pratiti do 300 objekata istovremeno.

Proizvođač raketnog sistema kazao je da “mnoge zemlje” žele kupiti sistem S-400, ali da je proizvođač dužan prvo ga isporučiti ruskom Ministarstvu odbrane.

“Uprkos širenju proizvodnih kapaciteta, teško je isporučiti takve sisteme u nekoliko zemalja. U tom pogledu Kina će biti prvi kupac”, rekao je generalni direktor Rosoboroneksporta Anatolij Isajkin.

Moskva ne želi otkrivati detalje ugovora, ali potvrđuje da je Kina, zaista, prvi kupac ovog najnovijeg ruskog sistema protivzračne odbrane, što ističe strateški nivo odnosa dvije zemlje – navodi list Kommersant.

Odgovor na štit NATO-a

S-400 Trijumf uveden je u Rusku armiju 2007. godine. Ukupno četiri regimente ovog sistema raspoređene su u najvažnijim vojnim bazama.

Nedavno aktiviranje “štita” NATO-a intenziviralo je razmještanje S-400 regimenti u odnosu na nove okolnosti.

Kako bi parirali radarima “antiraketnog štita” NATO-a, koji je postavljen u Kireciku u Turskoj (instaliran tzv. X-band radar), jedna regimenta “S-400” bit će locirana u Armeniji, a ciljevi će biti praćeni iz Turske.

Nedavno je druga regimenta instalirana u Kalinjingradskoj oblasti, na granici sa Poljskom i baltičkim državama, za nadgledanje baze “štita” u Rammsteinu u Njemačkoj.

Mada nema preciznih informacija, vojni stručnjaci procjenjuju da jedna baterija S-400 košta 400 miliona dolara.

To uključuje osam lansera, 112 raketa, te komandnu jedinicu sa dva radarska i pomoćna vozila.

Izvor: Agencije