Rusija: Pronađeni dijelovi meteorita

Ruski naučnici su u nedjelju izveli testove na stijenama (EPA)

Ruski naučnici izjavili su u ponedjeljak da su pronašli ostatke meteorita koji je u petak iznad Urala eksplodirao jačinom atomske bombe i od čijih je zvučnih eksplozija oštećeno nekoliko hiljada zgrada i povrijeđeno skoro 1.200 ljudi.

Meteorit težak skoro 10 tona ušao je u Zemljinu atmosferu supersoničnom brzinom od najmanje 54.000 kilometara na sat i raspao se na dijelove 30 do 50 kilometara iznad tla u Čeljabinskoj oblasti, prenosi AFP.

Uprkos intenzivnom pretraživanju zamrznutog jezera Čebarkul, u kome je primijećena ogromna rupa za koju se pomislilo da je izazvana padom meteorita, ruski ronioci nisu uspjeli pronaći njegove dijelove, ali članovi Ruske akademije nauka, koji su u nedjelju izveli hemijske testove na neobičnim stijenama, tvrde da one potiču iz svemira.

Klasa kondrita

“Mi tvrdimo da dijelovi supstance koje je pronašla naša ekspedicija u blizini jezera Čebarkul imaju sastav meteorita”, izjavio je kasno u noći s nedjelje na ponedjeljak za RIA Novosti član Ruske akademije nauka Viktor Grokhovski.

Federalni univerzitet Urala, nezavisno od izjave Grokhovskog, postavio je saopćenje na svojoj internetskoj stranici s fotografijom osobe koja drži parče porozne crne stijene.

“Ovaj meteorit pripada klasi kondrita”, navedeno je u saopćenju Univerziteta i dodano da će meteorit najvjerovatnije biti nazvan Čebarkulski meteorit.

Izvor: Agencije