Rusija protiv crnomorske flote NATO-a

NATO i Rusija različito gledaju na ukrajinsku krizu i budućnost evropske sigurnosti (EPA)

Prisustvo vanregionalnih sila u Crnom moru destabilizira situaciju u regiji i NATO treba revidirati svoju poziciju po pitanju stvaranja Crnomorske flote, smatra stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

On je, komentirajući prijedlog za stvaranje crnomorske flote NATO-a, izjavio je da u Crnom moru ne treba povećavati prisustvo vojski vanregionalnih država, prenio je Tanjug agenciju Sputnjik.

Početkom 2015. godine Rumunija je izašla sa idejom da se stvori takva flota, objasnivši to ruskim pojačavanjem prisustva u crnomorskoj regiji.

Ukrajina je izrazila spremnost da se pridruži floti pod okriljem NATO-a, o čemu je govorio predsjednik te zemlje Petro Porošenko.

Duboke podjele

Izjave ruskih zvaničnika uslijedile su dva dana nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija, koji je potvrdio duboke podjele Istok-Zapad o ukrajinskoj krizi i budućnosti evropske sigurnosti, kako je naveo generalni sekretar NATO-a. 

“Bio je to ozbiljan i dobar sastanak, ne zato što se slažemo, jer postoje duboka neslaganja, nego zato što smo imali priliku razmijeniti mišljenja i čuti što misli i jedna i druga strana”, izjavio je Jens Stoltenberg u Briselu.

Stoltenberg je rekao da je na sastanku potvrđeno da nema saglasnosti oko interpretacije događaja u Ukrajini, posebno oko ruskog tumačenja da se u Ukrajini vodi građanski rat.

Glavne teme sastanka ambasadora 28 članica NATO-a i ambasadora Rusije su bile stanje u Ukrajini te ocjene sigurnosne situacije u Afganistanu.

Stoltenberg je dodao da nije dogovoren novi sastanak Vijeća NATO-Rusija, ali je istaknuo važnost da se sačuva komunikacijski kanal.

Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je 2002. i ono služi kao forum za konzultacije o sigurnosnim pitanjima i praktičnoj suradnji o cijelom nizu pitanja.

Izvor: Agencije