Rusija razvija sistem zaštite od meteorita

Meteor, Eksplozija
Eksplozija je bila druga najveća takve vrste u 30 godina i najveća od one nad Čeljabinskom prije šest godina (AP)

Ruske protivzračne snage preduzet će niz mjera s ciljem zaštite ruske teritorije od pada meteorita i drugih opasnih objekata iz svemira, najavio je komandant avijacije zapadne vojne oblasti, general Igor Makušev.

“Zračnim odbrambenim snagama naređeno je da se pozabave ovim pitanjem i da osmisle plan zaštite Rusije od objekata iz svemira”, navedeno je u saopćenju Makuševa, koje prenosi agencija RIA Novosti.

Saopćenje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je meteorit, koga nisu registrirali postojeći aparati za monitoring svemira, ušao u Zemljinu atmosferu i eksplodirao iznad Urala.

Uslijed detonacije razbijeni su prozori i oštećene hiljade kuća oko grada Čeljabinska, a povrijeđeno je najmanje 1.200 ljudi.

Nadzvučna brzina

NASA je saopćila da je prečnik meteorita bio oko 15 metara kada je ušao u atmosferu brzinom većom od brzine zvuka, a eksplozijom se obrazovala vatrena kugla sjajnija od Sunca.

“Nijedan od postojećih sistema – ni ruskih, ni američkih – nije registrirao ovaj objekt dok nije ušao u atmosferu”, rekao je direktor Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka Boris Šustov.

On je naveo da je bilo nemoguće primijetiti meteorit jer je dolazio direktno iz pravca Sunca, dok su radari podešeni tako da detektiraju leteće predmete koji se kreću unaprijed predviđenom brzinom.

Šustov je kazao da su ruski naučnici izračunali da je energija oslobođena u trenutku eksplozije bila jednaka jačini od 500 kilotona.

Izvor: Agencije