Rusija: SAD ilegalno jača snage u Poljskoj i na Baltiku

Washington je iskoristio 'histeriju u Evropi zbog zajedničkih rusko-bjeloruskih vježbi' da rasporedi svoju oklopnu diviziju u Poljskoj (EPA)

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države da ilegalno jačaju svoje snage u Poljskoj i baltičkoj regiji i da su tamo šutke rasporedile čitavu oklopnu diviziju, kršeći glavni pakt o odnosima Moskve s NATO-om.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je, kako navodi, do kršenja pakta došlo u periodu kad je Rusija provodila vojne vježbe velikih razmjera pod nazivom “Zapad 2017.” sa saveznicom Bjelorusijom prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, saopćio je da su, prema prvobitnom planu, trupe Borbenog tima Treće američke oklopne brigade trebale napustiti Poljsku i baltičke zemlje i ostaviti opremu kolegama iz Borbenog tima Druge američke oklopne brigade.

Umjesto toga, kako je Konašenkov istakao, Druga oklopna brigada šutke je u Poljskoj rasporedila vlastita oklopna vozila, dok su tenkovi i oklopna vozila Treće brigade ostali tamo, a u roku dva sata mogle bi ih preuzeti trupe iz američke baze u Ramsteinu u Njemačkoj, prenosi Tanjug.

‘Beznačajna priroda’

“Dakle, uprkos izjavama iz NATO-a i SAD-a o ‘beznačajnoj prirodi’ trupa koncentrisanih duž ruske granice, tamo je raspoređena mehanička divizija, a ne brigada”, istakao je Konašenkov.

Također je rekao da je Washington iskoristio “histeriju u Evropi zbog zajedničkih rusko-bjeloruskih vježbi” da rasporedi svoju oklopnu diviziju u Poljskoj, prenosi Tass.

Ta histerija zbog navodne “ruske prijetnje”, prema njegovim riječima, bila je samo medijska kampanja širenja laži radi operacije Pentagona, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije