Rusija šalje humanitarnu pomoć Kubi

Sandy je na Kubi uništila blizu 200.000 domova, a 17.221 među njima je potpuno razoreno (Reuters)

Rusija je poslala humanitarnu pomoć Kubi, koju je prošle sedmice poharala oluja Sandy i odnijela 11 ljudskih života te pričinila veliku materijalnu štetu, objavila je Moskva, a u pomoć otoku priskočile su i katoličke organizacije.

Avion sa 32 tone humanitarne pomoći poletio je s aerodroma u predgrađu Moskve prema Santiagu de Cubi, objavilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Oluja Sandy prošle je sedmice poharala jugoistočni dio karipske države, pri čemu je 11 ljudi smrtno stradalo, a materijalna šteta je velika, no još se ne može precizno procijeniti kolika će svota biti potrebna da se sve sanira.

Jačanje veza

Prema izvještaju tehničke ekipe Ujedinjenih naroda (UN) na Kubi, uništeno je blizu 200.000 domova, a 17.221 među njima je potpuno razoreno, što znači da je skoro 1,2 miliona Kubanaca, otprilike 10 posto stanovništva, pogođeno uraganom.

Pomoć Kubi ponudila su dva katolička udruženja, Caritas i Katoličke karitativne organizacije.

Zabrinjava i opskrba Santiaga de Cube električnom energijom, jer je trenutno blizu 85 procenata stanovnika bez nje, javili su UN-ovi stručnjaci.

Kuba i Rusija ojačale su međusobne veze tokom posljednjih nekoliko godina.

Odnosi između dviju država nakon pada sovjetskog režima 1991. godine nisu zaživjeli, uprkos tome što su tokom preioda Hladnog rata bile saveznice.

Izvor: Agencije