Rusija šalje protivavionski raketni sistem S-400 u Siriju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas kako će Moskva u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su jučer turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

„Protivavionski raketni sistem S-400 će biti raspoređen u bazi Hmeimim“, rekao je Šojgu, a prenijele ruske novinske agencije.

Baza Hmeimim se nalazi na području koje kontroliraju snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za polijetanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Krstarica na putu

Ruska raketna krstarica “Moskva”, na kojoj se nalaze zračni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300 krenula je ka priobalnom području Latakije u Siriji, izvijestili su ruski mediji. Krstarica će, čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje sudjeluju u napadima u Siriji reagirati ispaljivanjem projektila.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) danas je saopćila kako je ruski vojni pilot, čiji je bombarder oborio turski borbeni avion jučer na tursko-sirijskoj granici, stigao u rusku zračnu bazu u sirijskoj provinciji Latakia nakon što ga je našla sirijska armija, prenosi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije