Rusija: Samo sirijske snage trebaju biti na granici s Izraelom

Izrael je zabrinut da bi sirijski napredak u području doveo milicije koje imaju podršku Irana blizu okupirane Golanske visoravni (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je kako samo sirijske snage trebaju biti prisutne u područjima granice ove bliskoistočne države s Izraelom i Jordanu, u vrijeme kada se pobunjenici na jugu Sirije pripremaju za moguću ofanzivu Vladinih trupa.

Avion sirijskog režima izbacivao je letke proteklih dana na pobunjenička uporišta u Deraai, upozorivši na mogući udar, uz poziv da borci odbace oružje.

Južna provincija Deraa, koja je većinom pod kontrolom opozicionih grupa, nalazi se blizu nasilnog područja sirijske Golanske visoravni koju je Izrael okupirao, a koja je postala moguće poprište okršaja Izraela i Irana.

Napredak Damaska

Sjedinjene Američke Države nedavno su upozorile kako će djelovati kako bi zaštitile prekid vatre u području, dok su i Izraela stigle poruke kako u Siriji neće tolerirati stalno vojno prisustvo Irana, velikog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izrael je dugo vremena zabrinut kako bi sirijski napredak u području doveo milicije koje imaju podršku Irana u područje blizu okupirane Golanske visoravni.

Lavrov je u ponedjeljak kazao kako povlačenje nesirijskih snaga iz “deeskalacijske zone” treba biti izvedeno na “obostranoj osnovi”, u sklopu “dvosmjerne ceste”.

“Ishod aktuelnog rada trebao bi biti situacija u kojoj će trupe sirijskih oružanih snaga biti stacionirane na sirijskoj granici sa Izraelom”, istakao je, bez navođenja koje države trebaju povući snage.

Slanje pojačanja

Prošle godine su SAD, Rusija i Jordan dogovorili stvaranje “zone deeskalacije” na jugozapadu Sirije, u sklopu koje su Deraa, Quneitra i Sweida.

U ovom području djeluje prekid vatre, ali se u posljednje vrijeme desila serija izraelskih zračnih udara na sirijske i iranske snage.

U vrijeme kada su sirijske snage bacale letke u Deraai, libanska TV stanica Al-Mayadeen, čiji se reporteri nalaze u sklopu sirijskih snaga, javlja kako vojska šalje pojačanja na jug Sirije, što se tumači kao očita priprema ofanzive.

Izvor: Al Jazeera i agencije