Rusija: Sankcije za dvije pobunjeničke grupe u Siriji

Alloush, vodeća osoba u Jaysh al-Islamu koji ima podršku Saudijske Arabije, predvodi Visoki pregovarački komitet u Ženevi (EPA)

Rusija je saopćila kako je od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila stavljanje na crnu listu dvije jake grupe sirijskih pobunjenika koje Moskva smatra „terorističkim organizacijama“, a od kojih jedna igra ključnu ulogu u političkim pregovorima za okončanje petogodišnjeg sukoba.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin kazao je novinarima kako te dvije grupe (Jaysh al-Islam i Ahrar al-Sham) ne poštuju prekid neprijateljstava u Siriji „i uključene su u terorističke aktivnosti“ te stoga trebaju biti predmet sankcija, prenose agencije.

Mohammed Alloush, vodeća osoba u Jaysh al-Islamu koji ima podršku Saudijske Arabije, predvodi Visoki pregovarački komitet (HNC), glavnu grupu koju čine brojne opozicione strane, na mirovnim pregovorima u Ženevi koji se uglavnom ne odvijaju.

Iz HNC-a su odgodili učešće u pregovorima zbog, kako kažu, eskalacije u borbama i nedovoljne dostave humanitarne pomoći područjima pod opsadom.

Kontroverze na sastanku

Vlada Sirije, koju Moskva podržava, također smatra te dvije grupe „terorističkim“ organizacijama i protivi se njihovom prisustvu na pregovorima u Ženevi.

Čurkin je izjavio kako Jaysh al-Islam i Ahrar al-Sham „ne učestvuju u pregovorima, kao ni u prekidu neprijateljstava, pa je vrijeme da se nazovu pravim imenom“.

No, ruski pokušaj da nagovori komitet Vijeća sigurnosti, koji već prati sankcije protiv Al-Kaide i oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), da doda dvije grupe sirijskih pobunjenika na crnu listu imat će mnogo problema.

Ambasador Novog Zelanda u UN-u Gerard van Bohemen kaže kako je Rusija prijedlog iznijela tokom konsultacija Vijeća iza zatvorenih vrata o Siriji nakon izvještaja specijalnog predstavnika UN-a za tu zemlju Staffana de Misture i tako izazvala „kontroverze“ u sobi.

Izvor: Agencije