Rusija se može služiti iranskim vojnim bazama za udare u Siriji

Rusija se služila zračnom bazom Hamadan u Iranu za napade u augustu 2016. godine (AP)

Rusija se može služiti iranskim vojnim bazama za zračne udare u Siriji “od slučaja do slučaja”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

“Rusija nema vojnu bazu u Iranu. Imamo dobru saradnju i od slučaja do slučaja, kada je neophodno za rusku borbu protiv terorizma da se služi iranskim kapacitetima, mi ćemo donijeti odluku”, rekao je Mohammad Javad Zarif za Reuters.

Rusija se služila zračnom bazom Hamadan u Iranu za napade u augustu 2016. godine. Teheran je tada dao dozvolu Moskvi da angažira nepoznat broj nadzvučnih strateških bombardera dugog dometa Tupoljev Tu-22M3 i lovce Suhoj Su-34. 

‘Koliko god bude trebalo’

Iranski ministar odbrane Hossein Dehghan rekao je tada da je ruski angažman privremen, ali da će trajati “koliko god bude trebalo”.

U februaru su iranski mediji objavili da se ruski avioni za operacije u Siriji još služe iranskim zračnim prostorom. 

“Iran i Rusija sarađuju u Siriji ne samo u jednoj situaciji nego je ta saradnja sveobuhvatna i uključuje različite aspekte; prema tome, ruski lovci dobrodošli su u iranski zračni prostor u slučaju da žele gađati terorističke mete u Siriji”, rekao je sekretar Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća Irana Ali Shamkhani, prenose iranske agencije.

Izvor: Agencije