Rusija se zbog sankcija okreće Aziji

Europska unija i Sjedinjene Američke Države, prije godinu su uvele ekonomske sankcije Rusiji. Moskva je tada nije uspjela uvjeriti da ne pruža podršku separatistima na istoku Ukrajine. Prošlog mjeseca EU je sankcije produžila do siječnja. Ekipa Al Jazeere je u Moskvi istražila koliko one utječu na život običnih Rusa.

Police su pune hrane, ali umjesto poljskih jabuka, na njima su sada čileanske. Nema ni francuskih sireva, kao ni mesa, niti mliječnih proizvoda iz SAD-a, Kanade ili Australije. Elena Čebrjakova, stanovnica Moskve, kaže da joj je sada znatno teže prehraniti obitelj.

“Cijene su porasle. Mislim da će mnogi građani podržati bilo kakav politički sporazum. Sve vrste robe sada su skuplje”, rekla je Elena.

Poput mnogih drugih Rusa, Elena ima manje novca za trošiti nego prije početka sukoba u Ukrajini. EU, SAD i druge zemlje željele su kazniti Moskvu za ulogu u krizi nametanjem financijskih i trgovačkih sankcija. Zauzvrat, Rusija je uvela vlastite mjere, uključujući blokadu uvoza mnogih poljoprivrednih proizvoda.

Javili se stari strahovi

Zbog toga, te zbog pada cijena nafte, vrijednost rublje pala je u odnosu na dolar, što je dovelo do rasta cijena i nestabilnosti na tržištu. Međutim, prema rezultatima anketa, to nimalo nije utjecalo na podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Njegovo kockanje u Ukrajini se, čini se, isplatilo.

“Ako su se na Zapadu nadali da će sankcije naštetiti Putinu, pogriješili su. Njegova popularnost izuzetno je visoka, a kriza u Ukrajini samo ju je učvrstila”, javlja iz Moskve reporterka Al Jazeere, Emma Hayward.

Ipak, uz sve snažniji osjećaj izolacije, javili su se i stari strahovi. A počelo se raditi i na uspostavljanju odnosa na drugim stranama.

“Rusija je, zapravo, zemlja okrenuta Europi, zemlja koja se ranije osjećala dijelom zapadne zajednice. Ali, sada se osjećamo otuđenim, smatramo da smo postali predmet neke nove vrste križarskog rata, a time samo jača politika koju nazivaju ‘okretanje prema Aziji'”, kaže politički analitičar Vladimir Mihejev.

Nitko ne zna koliko dugo će sankcije ostati na snazi, kao ni kakva će biti konačna cijena koju će Rusi platiti.

Izvor: Al Jazeera