Rusija Siriji isporučuje nove Pancire

Vojni izvori tvrde da je riječ o najmanje deset Pancira, a zajedno s tim sistemom u Siriju će biti poslati i zapovjedni punktovi i dodatne radarske stanice (Reuters)

Rusija će isporučiti sirijskim vojnim snagama nove Pancire – protivzračne raketno-topovske sisteme koji su se proteklih godina pokazali efikasnima, prenose agencije.

Sistem Pancir, kako navode sirijski izvori, oborio je dosad bar jedan izviđački avion RF-4 Phantom II turske avijacije, i to 2012, te nekoliko krstarećih raketa koje je Izrael ispalio tokom raketnog “munjevitog rata” u zimu 2014.

Taj posao sklopljen je prije nekoliko godina, ali je iz finansijskih razloga realiziran samo djelomično, pišu ruski mediji.

Riječ je o sistemima koji su u skladištima od 2013. i čekaju da naručilac ispuni sve finansijske obaveze predviđene ugovorom.

Ugovor iz 2008.

Vojni izvori tvrde da je riječ o najmanje deset Pancira, a zajedno s tim sistemom u Siriju će biti poslani i zapovjedni punktovi i dodatne radarske stanice.

Ugovor o isporuci Pancira Siriji potpisan je još 2008.

Iako nisu objavljeni konkretni podaci, prema različitim procjenama, riječ je o nabavci od 36 do 50 protivzračnih sistema i najmanje 700 raketa za 730 miliona američkih dolara.

Posljednja pošiljka Pancira predana je Damasku 2013.

Izvor: Agencije