Rusija smatra prijetnjom američku flotu u Crnom moru

Američki marinci učestvuju u zajedničkoj vježbi s rumunskim snagama (EPA)

Ministarstvo obrane Rusije smatra američke mornaričke patrole u Crnom moru potencijalnom prijetnjom svojoj sigurnosti jer je nejasno kakve bi vrste projektila ti brodovi mogli imati, javili su ruski mediji.

Rusija, koja je anektirala polutokom Krim 2014. godine, ima vlastitu crnomorsku flotu sa sjedištem u Sevastopolju, podsjeća Reuters.

“Američke raketne baze u Europi i njihovi brodovi u blizini ruskih granica stvaraju moćnu potencijalnu raketnu ili nuklearnu prijetnju”, izjavio je general Viktor Poznihir, zamjenik načelnika glavnog operativnog centra ruskog Glavnog stožera.

Američki amfibijski brod Carter Hall ušao je u Crno more prošlog tjedna kako bi sudjelovao u zajedničkoj vježbi s Rumunjskom, navode agencije.

Upozorili i na protivraketne sisteme

U međuvremenu je Ministarstvo obrane Rusije upozorilo da globalno raspoređivanje američkog proturaketnog sustava predstavlja prijetnju po svjetsku sigurnost, a u cilju da se ograniče Rusija i Kina, javljaju RIA Novosti.

Iz Kremlja navode kako bi to raspoređivanje moglo pokrenuti novu utrku u naoružanju.

Ruski mediji najavljuju kako bi sve to mogle biti teme sastanka Vijeća Rusija – NATO, koji će biti održan u četvrtak u Briselu.

“Nakon konsultacija sa članovima Vijeća pozvao sam ih na sastanak na razini veleposlanika”, potvrdio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Prošle su godine u Briselu održana tri sastanka u takvom formatu, na kojima se razgovaralo o transparentnosti vojnih snaga u Europi te situaciji u Afganistanu i Ukrajini.

Izvor: Agencije