Rusija spremna za razgovor o sigurnosnom sporazumu s NATO-om

'Iznijeli smo prijedlog za napredak u sprečavanju opasnih vojnih incidenata', rekao je Gruško (EPA)

Moskva je spremna da pregovara s NATO-om o mogućnosti zaključivanja sporazuma o sprečavanju opasnih vojnih incidenata, izjavio je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

“Iznijeli smo prijedlog za napredak u sprečavanju opasnih vojnih incidenata. Na primjer, pozvali smo na direktne konsultacije na kojima bi učestvovali vojni zvaničnici svih zemalja koje su već potpisale sporazume s nama o prevenciji opasnih vojnih incidenata, kao i onih koji žele da zaključe takve sporazume. Također smo kazali da smo, u okvirima Vijeća Rusija-NATO, spremni da razgovaramo o ovoj temi s NATO-om kao organizacijom”, rekao je Gruško.

Saradnja dvije strane

Prema njegovim riječima, Alijansa za sada ne pokazuje nikakve znake da je na tako nešto spremna, prenosi Tanjug.

“Ono što smo uspjeli da postignemo, jeste uspostavljanje više-manje sistematske razmjene brifinga unutar Vijeća Rusija-NATO po pitanju najznačajnijih vojnih vježbi, kao i unutar projektne grupe Baltika za zračnu sigurnost na Baltiku, u kojima učestvuju ruski zvaničnici i zvaničnici NATO-a i zemalja Baltika”, rekao je Gruško.

Kako je naglasio, to što je postignuto, postignuto je sa ciljem napretka u rješavanju pitanja koja su vezana za održavanje sigurnosti na mjestima susretanja letova aviona, i vojnih i komercijalnih.

Izvor: Agencije