Oglasi

Rusija sumnja da EU pokušava sabotirati Sjeverni tok 2

Mosva izgraditi Sjeverni tok 2 na dnu Baltičkog mora udvostručivanjem kapaciteta postojećeg plinovoda.
Projekat Sjeverni tok 2 se suočio sa snažnim otporom nekih članica u Evropskoj unijiEPA - Ilustracija

Ruski premijer Dmitri Medvedev rekao je utorak da pokušaj Evropske unije da regulira plinovod Sjeverni tok 2 "izgleda kao" pokušaj prisiljavanja Rusije da odustane od tog projekta, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

"Naš pristup u provođenju ovog projekta za sada se nije promijenio: to nije političko pitanje, nego obični komercijalni projekat, u svrhu očuvanja evropske energetske sigurnosti", dodao je on.

Evropska komisija predložila je proširenje pravila za interno energetsko tržište EU-a, kako bi njima obuhvatila offshore plinovode, što predstavlja najnoviji pokušaj regulacije projekta Sjeverni tok 2.

Radovi na dnu Baltika

Rusija planira izgraditi Sjeverni tok 2 na dnu Baltičkog mora udvostručivanjem kapaciteta postojećeg plinovoda od 55 milijardi kubnih metara na godinu.

Taj projekat suočio se sa snažnim otporom nekih članica u EU, pogotovo bivših komunističkih zemalja poput Poljske.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.