Rusija: Turska sprema vojnu intervenciju u Siriji

Turska intenzivno i tajno priprema vojnu intervenciju na teritoriju Sirije, tvrdi ruska vojska (AP)

Ruska vojska je izvijestila kako “ima ozbiljan razlog” vjerovati da Turska priprema vojnu intervenciju na susjednu Siriju, podsjećajući da je Ankara zabranila nadlijetanje turske teritorije ruskim izviđačkim avionima.

“Imamo ozbiljne razloge vjerovati da Turska intenzivno i tajno priprema vojnu intervenciju na teritorij jedne suverene države – Sirije”, rekao je glasnogovornik ruskoga ministarstva odbrane, general Igor Konačenkov.

Rusija je u četvrtak ponovila da njezini vojni avioni nisu povrijedili turski zračni prostor i da se tim optužbama Ankara služi kao pokrićem za pojačanu vojnu aktivnost na sirijskoj granici, prenosi Hina.

Ankara je već nekoliko puta izbjegla odgovoriti na zahtjeve Moskve da dokazima potkrijepi navode po kojima su ruski avioni povrijedili turski zračni prostor, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na konferenciji za novinare.

Zahtjevi Turske

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je Sjedinjene Američke Države da zauzmu odlučnije stajalište protiv Rusije zbog intervencije u Siriji.

Upozorio je da je nakon svakog razgovora između Washingtona i Moskve Rusija izvela još više napada.

Kazao je i kako “su svi koji pomažu režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, počinitelji ratnog zločina. Ovo ističem baš danas jer je Halep pod žestokim napadima ruskih vojnih aviona. Bombardiraju se škole i bolnice, a ne položaji grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). To je ratni zločin, etničko čišćenje…”, rekao je turski premijer.

“Ključan uzrok ovog problema su ratni zločini koje je počinio sirijski režim, kao i ratni zločini što ih je počinio ISIL”, smatra Davutoglu.

Izvor: Agencije