Rusija tvrdi da nema ništa s trovanjem, traži pristup Juliji Skripaljevoj

Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji planira zatražiti konzularni pristup Juliji Skripaljevoj, koja je otrovana zajedno sa svojim ocem Sergejom, bivšim špijunom, javio je Reuters pozivajući se na neimenovani izvor Interfaksa.

Kako je prethodno prenio TASS, glasnogovornik Kremlja u srijedu je izjavio da Moskva nema nikakve veze s trovanjem Skripalja nervnim agensom u Britaniji i poručio da Rusija ne prihvaća jezik ultimatuma.

“Stav Moskve dobro je poznat, London je o tomu obaviješten diplomatskim kanalima: Moskva nema nikakve veze s događajem u Velikoj Britaniji”, rekao je Peskov novinarima, kako prenosi Tanjug.

On je istaknuo da Moskva ne prihvaća apsolutno neutemeljene optužbe protiv Rusije, koje nisu potkrijepljene dokazima, kao ni jezik ultimatuma.

Britanija u UN-u: ‘Upozorenje za međunarodnu zajednicu’

Na pitanje novinara strahuje li Moskva da će se naći u međunarodnoj izolaciji zbog ovog slučaja Peskov je odgovorio da se Kremlj nada da će prevladati zdrav razum i da će se druge države zamisliti nad tim postoje li neki dokazi ili ne i koliko mogu biti utemeljene bilo kakve optužbe na račun Rusije.

Britanska premijerka Theresa May optužila je u ponedjeljak Rusiju da stoji iza napada.

Skripalj (66) i njegova kći Julija (33) nađeni su u besvjesnom stanju 4. ožujka na klupi u engleskom gradu Salisburyju i otad se nalaze u bolnici, a u kritičnom je stanju i policajac koji se našao na mjestu događaja kad su oni pronađeni.

Velika Britanija u srijedu je pred Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih naroda izjavila da je korištenje nervnog otrova u pokušaju ubojstva bivšeg špijuna bilo očito kršenje međunarodnog zakona i da bi trebalo biti upozorenje za međunarodnu zajednicu.

“Vijeće i Opća skupština UN-a osudili su alarmantan prekršaj međunarodnog zakona koji je Rusija počinila. Njezino bezobzirno ponašanje predstavlja napad na sve ono za što se ovo tijelo zalaže”, izjavio je veleposlanik Velike Britanije pri UN-u Julian Braithwaite na forumu u Ženevi, prenosi Reuters.

Agencija je prenijela i da Rusija nije u zadanom roku odgovorila na zahtjev Velike Britanije za objašnjenjem o tomu kako je nervni otrov ruske proizvodnje dospio u Englesku.

London postavio rok, Rusija uputila protest

London je dao rok Moskvi do ponoći da objasni kako je nervni otrov ruske proizvodnje dospio u Englesku ili će se u protivnom suočiti s protumjerama.

Rusija je uputila snažan prosvjed britanskoj veleposlanici u Moskvi, smatrajući da su te optužbe Londona neutemeljene.

“Rusija nije umiješana u incident u Salisburyju od 4. ožujka. Istaknuto je da Moskva neće odgovoriti na ultimatum Londona dok Velika Britanija ne dostavi Rusiji uzorke supstance na koje se britanski istražitelji pozivaju i ne počne se ponašati u skladu s Konvencijom o kemijskom oružju, koja predviđa zajedničke istrage. Mi smo spremni pokrenuti jednu”, rekao je prvi zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov.

Kako se navodi u priopćenju, izjave Londona neće imati smisla osim ako se ne ponude uzorci supstance o kojoj se govori.

“Pod ovim okolnostima vjerujemo da je incident samo još jedan beskrupulozni pokušaj britanskih vlasti da diskreditiraju Rusiju, a prijetnje sankcijama neće ostati bez odgovora”, navodi se u priopćenju.

Izvor: Agencije