Rusija: U potrazi za ćilibarom cvjeta kriminal

Ilegalna eksploatacija ćilibara cvjeta u ruskom posebnom administrativnom području Kalinjingrad.

Stanje se pogoršalo kada je Kina zavladala tržištem, putem ruske državne rudarske kompanije.

Ilegalni kopači, pod nadzorom organiziranih kriminalnih skupina, sada žele dio kolača.

Postaje nemilosrdno. Policija provodi stalne racije, uglavnom uspješne.

Ilegalno vađenje ćilibara mijenja trendove na crnom tržištu i puni džepove kopačima i organiziranim kriminalcima.

Sve više prijestupnika biva uhapšeno i kažnjeno, a opremu im oduzimaju. No, ubrzo su slobodni i mogu opet zarađivati, ponekad do 3.000 dolara dnevno.

Bivši kopač Aleksandar Kolesnišenko kaže da je svaki put kada je uhapšen, njegovu kaznu platio šef povezan s takozvanom mafijom. Ipak, prestali su raditi.

“Policajci su postali previše pohlepni. Traktorima su zakopavali sve naše jame, a ukoliko ste željeli raditi, morali ste im dati 30 posto ostvarene zarade”, ukazuje Kolesnišenko.

Država drži monopol

Ćilibar nastaje od fosilizirane smole s drveća, koja dolazi u nekoliko boja. Ponekad se u ćilibaru može pronaći zamrznuti insekt, što povećava njegovu vrijednost.

Većinu ćilibara proizvode državne rudarske kompanije, a najveća potražnja vlada na istoku gdje se krše čak i zakoni koji zabranjuju trgovinu u stranim valutama.

“To je rudarstvo kojim raspolaže država, a riječ je o monopolu. Najviše ćilibara izveze se u Kinu, gdje je najskuplji. Zbog toga ga nedostaje na domaćem tržištu, pa cvjeta ilegalno rudarstvo”, javio je Al Jazeerin reporter Andrew Simmons.

Lokalni obrtnici i trgovci kažu da je situacija loša.

“Ćilibar za nakit naručujem od državne kompanije, ali pošiljku čekam od proljeća”, kaže jedan od njih.

Ekolozi pozivaju na akciju Vlade.

“Ilegalni kopači ćilibara zarađuju toliko mnogo da kazne ne utječu previše na njihovu zaradu. Zbog toga bi imalo smisla da vlada razmotri izdavanje dozvola”, napominje Oleg Ivanov iz organizacije “Green Front”.

Za sada je potražnja dovoljno velika da se kriminalnom lancu posao, unatoč žestokim policijskim racijama, višestruko isplati.

Izvor: Al Jazeera