Rusija: U udarima ubijena dva komandanta ISIL-a

Izvor: Rusko ministarstvo odbrane

Ruski avioni uništili su uporište grupe Liwa al-Haqq u Siriji i ubili dvojicu komandanata grupe Islamska država Irak i Levant, kao i približno 200 pobunjenika, saopćio je u petak zamjenik načelnika Generalštaba Ruske armije, general-potpukovnik Igor Makušev.

“Uporište grupe Liwa al-Haqq je uništeno nakon što je direktno pogođeno preciznim bombama KAB 500-S. Prema presretnutim razgovorima, u zračnim udarima poginula su dvojica komandanata ISIL-a na terenu i oko 200 ekstremista”, rekao je on.

Makušev je kazao da su u posljednja 24 sata ruski lovci izveli 67 letova i obavili 60 zračnih napada na “pozicije terorista”.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Hussein Amir Abdullahian izjavio je da ruske operacije u Siriji imaju ključnu ulogu u borbi protiv pripadnika ISIL-a u Siriji.

“Vjerujemo da će ruske akcije protiv terorista u Siriji biti od ključnog značaja za borbu protiv terorizma u regiji”, rekao je on, a prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

Šef iranske diplomatije kazao je i da Teheran i Moskva redovno razgovaraju o aktivnostima pripadnika ISIL-a u Siriji, kao i mogućim posljedicama akcija grupa u regiji.

Napadi na ISIL

Ruski lovci počeli su izvoditi zračne udare u Siriji 30. septembra.

U srijedu je ruska flota iz Kaspijskog mora ispalila sa četiri broda krstareće rakete “Kalibr”, prvi put protiv ISIL-a u Siriji.

Ruska agencija Tass je prenijela da ISIL, prema nekim izvještajima, sada kontrolira 40 posto teritorije Iraka i 50 posto teritorije u Siriji.

Prema američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji, grupa ima 30.000 pripadnika, dok iračke vlasti tvrde da ih je 200.000.

Među njima su građani 80 zemalja, između ostalog iz Velike Britanije, Njemačke, Maroka, Saudijske Arabije, SAD-a, Kanade, Rusije, prenose agencije.

Izvor: Agencije