Rusija u UN-u zaustavila objavljivanje kritičkog izvještaja o S. Koreji

"Objavljivanje izvještaja je zaustavljeno jer se ne slažemo s nekim njegovim dijelovima i s načinom na koji se vodi proces", rekao je Nebenzja (EPA)

Rusija je u Ujedinjenim narodima zaustavila objavljivanje kritičkog izvještaja stručnjaka zaduženih za primjenu međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji jer nije zadovoljna nekim njegovim dijelovima, što se događa prvi put od njihovog uvođenja 2017. godine, javlja Hina.

“Rasprava je bila žustra”, rekao je u četvrtak novinarima ruski ambasador Vasilij Nebenzja nakon sastanka iza zatvorenih vrata koji je 15 članova Vijeća  održalo u maloj dvorani za neslužbene sastanke.

“Objavljivanje izvještaja je zaustavljeno jer se ne slažemo s nekim njegovim dijelovima i s načinom na koji se vodi proces”, rekao je Nebenzja, ne otkrivajući sporne tačke.

Premašivanje naftne kvote

Anonimni diplomatski izvor rekao je da Rusija zamjera stručnjacima što su u svom dokumentu naveli da je Sjeverna Koreja u 2018. premašila naftnu kvotu utvrđenu rezolucijom o sankcijama donesenom 2017.

Sjedinjene Američke Države su u julu uzalud tražile da se prekine svaki izvoz nafte Sjevernoj Koreji ističući da je Pjongjang uvezao veću količinu nafte od dopuštene zahvaljujući ilegalnom pretakanju na otvorenom moru, što su potkrijepile satelitskim snimkama i stručnom procjenom nosivosti brodova uhvaćenih u prekršaju.

“Više naših primjedbi iznesenih na sjednici Odbora za sankcije (zaduženog za Sjevernu Koreju) nije uzeto u obzir. Zato se objavljivanje izvještaja zaustavlja”, rekao je Vasilij Nebenzja.

Pronalaženje rješenja

“Želimo naravno biti sigurni da su te primjedbe bitne i stvarne i da nisu zloupotreba”, istaknula je Karen Pierce, ambasadorica Velike Britanije koja u augustu predsjeda Vijećem sigurnosti.

“Moramo objaviti ovaj izvještaj, ono se mora podnijeti članovima UN-a. Vijeće sigurnosti je veoma zauzeto u primjeni sankcija Sjevernoj Koreji i objava i provedba izvještaja je sljedeća faza u primjeni sankcija”, istaknula je.

“Zajedno s drugim delegacijama izrazili smo zabrinutost zbog toga što je Odbor za sjevernokorejske sankcije redovno u medijima iznosio povjerljive informacije”, rekao je još Nebenzja. “Zatražili smo istragu o tome, ali neki članovi Vijeća to ne žele pa ćemo to rješavati pojedinačno”.

Novi neformalni razgovori članova Vijeća sigurnosti predviđeni su ovih dana ne bi li se pronašlo rješenje za ovu situaciju. U petak naveče predsjedanje Vijećem u septembru preuzimaju Sjedinjene Države.

Izvor: Agencije