Rusija ukinula zabranu izvoza raketa S-300 Iranu

Poslije sankcija uvedenih Iranu, bilo je suspendirano važenje rusko-iranskog ugovora iz 2007. godine o isporuci sistema S-300 (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu isporuka protivzračnih raketnih sistema S-300 Iranu, koju je, kao predsjednik, uveo Dmitrij Medvedev 2010. godine, javili su ruski elektronski mediji.

Iz Kremlja se navodi kako se ruski lider odlučio na ovaj potez nakon što je Teheran sklopio dogovor oko iranskog nuklearnog programa.

Putin je, kako se navodi, potpisao ukaz kojim se ukida zabrana tranzita preko ruske teritorije, uključujući i zračni saobraćaj, transport sa ruske teritorije u Iran, kao i predaja Iranu sistema S-300 izvan predjela Rusije uz korištenje plovila i letjelica pod ruskom zastavom, navodi RIA Novosti.

Agencija TASS navodi kako je ukaz stupio odmah na snagu.

Dobri odnosi

Njime su unijete izmjene na ukaz od 22. septembra 2010. godine o mjerama za implementaciju Rezolucije 1929 Vijeća sigurnosti UN, iz juna te godine.

Tada je Iran u Arbitražnom sudu u Ženevi tužio Rusiju, a tužba je bila „teška“ četiri milijarde američkih dolara.

Poslije sankcija uvedenih Iranu, bilo je suspendirano važenje rusko-iranskog ugovora iz 2007. godine o isporuci sistema S-300, podsjeća ruska agencija.

Uprkos sporu o projektilima S-300, Moskva i Teheran su zadržali dobar nivo međusobnih odnosa. Rusija je pristala da izgradi nove nuklearne reaktore za Iran, a obje strane podržavaju predsjednika Sirije Bashara al-Assada, navodi agencija AFP.

Izvor: Agencije