Rusija uvodi djelomične sankcije Turskoj

Putinovim dekretom se zabranjuje određena roba i letovi iz Rusije ka Turskoj (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio nametanje sankcija Turskoj, koje uključuju zabranu za određenu vrstu robe te zabranu produženja ugovora o radu za Turke koji rade u Rusiji.

Dekret objavljen na internetskoj stranici Kremlja je uslijedio nakon što je ranije ove sedmice Turska oborila ruski borbeni avion, prenosi AP.

U saopćenju se navodi koja roba će biti zabranjena, niti je dato više detalja. Međutim, dekretom je zatražena obustava letova iz Rusije u Tursku te da ruske turističke agencije prestanu nuditi ponude za odmor koje uključuju boravak u Turskoj.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je potvrdio kako će Rusija od Nove godine jednostrano uvesti vize za državljane Turske.

“Od 1. januara 2016. godine obustavit ćemo bezvizni režim između Turske i Rusije”, kazao je Lavrov tokom konferencije za medije, a nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Sirije Walidom el-Muallimom.

Lavrov tvrdi da je ova odluka donesena radi očuvanja sigurnosti Rusije i ruskih građana.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je u petak da je Moskva odlučila ponovno uspostaviti vizni režim za turske državljane, čime ukida izuzeće koje je bilo na snazi između dviju zemalja.

‘Stvarna prijetnja’

“To nije osveta (…) prijetnja je stvarna”, rekao je Lavrov.

“Ankara je ove godine izgnala iz zemlje više od 200 ruskih državljana i provodi neprijateljsku politiku prema Rusiji”, naveo je Lavrov i upozorio da uglavnom Ankara o tome uopće ne upozorava Moskvu.

Odnosi između Turske i Rusije su se promijenili nakon što su turske oružane snage oborile ruski avion Su-24. Avion je oboren nakon 10 upozorenja o narušavanju turskog zračnog prostora.

Početkom oktobra ruski avioni su narušili zračni prostor Turske, nakon čega su ruske vlasti uputile izvinjenje i saopćile da se nešto slično neće ponoviti.

Turske oružane snage prema pravilniku angažmana oborile su ruski avion nakon što se on nije obazirao na upozorenja, nego je nastavio narušavati zračni prostor Turske.

Nakon što joj je srušen avion, Rusija je optužila Tursku da je povezana sa grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), zaprijetila ekonomskim sankcijama i zahtijeva izvinjenje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još jednom je pozvao Rusiju da se kriza nastala nakon obaranja ruskog aviona riješi međusobno te da se na taj način “drugima ne priređuje užitak”.

“Rusiji kažemo: dođite da zajedno razgovaramo i riješimo ovaj problem unutar naših granica. Nemojte da ovu temu dovedemo do dimenzije koja će nanijeti štetu našim odnosima i nemojmo drugima priređivati užitak”, poručio je Erdogan u Balikesiru, kako prenosi Anadoliji.

On je još jednom podsjetio da se u ponedjeljak u Parizu održava samit Ujedinjenih naroda za klimatske promjene te da to može biti prilika za popravak odnosa.

“Veoma smo tužni zbog tog incidenta [rušenja aviona]. Nismo željeli da dođe do ovoga, ali se desilo. Nije moguće da ovakva kršenja našeg zračnog prostora posmatramo kao posjetu. Gosti dolaze u neko mjesto samo nakon što dobiju poziv. Doista se nadamo da se ovo neće ponoviti. Nikad nećemo stajati na strani boli i patnje u našoj regiji i cijelom svijetu. Ono što tražimo je mir, sigurnost i prosperitet”,rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije