Rusija vetom spriječila suđenje za rušenje aviona MH17

Ruski predstavnik u UN-u Vitalij Čurkin je upitao na osnovu čega se istraga suda o padu malezijskog aviona biti nepristrana (AP)

Rusija je prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložila veto na rezoluciju o uspostavi posebnog međunarodnog suda koji bi sudio odgovornima za rušenje putničkog zrakoplova Malaysia Airlines prošle godine na istoku Ukrajine.

Od 15-članog Vijeća sigurnosti, 11 zemalja glasalo je za uspostavu posebnog suda što ga je zatražilo pet zemalja koje vode istragu nesreće: Malezija, Nizozemska, Australija, Ukrajina i Belgija, piše Reuters.

Tri su zemlje bile suzdržane pri glasovanju: Kina, Angola i Venezuela.

Zrakoplov na letu MH17 bio je srušen 17. srpnja 2014. dok je prevozio 298 osoba, a dvije trećine putnika bili su Nizozemci.

Srušen je na ukrajinskom teritoriju koji je u rukama proruskih pobunjenika.

Rusija za rušenje krivi ukrajinsku stranu.

Putin: Osnivanje suda nije prikladno

Američka veleposlanica Samantha Power rekla je da je “skandalizirana” ruskim vetom pokušaju da 298 žrtava nesreće dobije pravdu, javlja AFP.

Kijev i Zapad sumnjiče proruske separatiste da su zrakoplov srušili raketom zemlja-zrak koju im je isporučila Rusija.

Moskva kategorički odbija bilo kakve navode da je upletena u sukob s Ukrajinom.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin je nakon glasanja upitao na osnovu čega se jamči da će takva istraga suda biti nepristrana i kako će “istraga odoljeti agresivnoj propagandi medija”, naveo je AFP.

Veto je prethodno najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, rekavši kako osnivanje suda “nije prikladno, jer Rusija i dalje ima mnogo pitanja u vezi istrage kojoj je imala ograničen pristup”.

Odmah nakon glasanja, 15 članica Vijeća sigurnosti je minutom šutnje odalo počast za 298 žrtava, putnika i članova posade malezijskog Boeinga.

Izvor: Agencije