Rusija za dvodnevne prekide vatre u Halepu

Brojni civili su blokirani u Halepu, gdje trpe oskudicu hrane, vode i lijekova (Reuters)

Rusija je objavila da je spremna već idućeg tjedna uvesti 48-satni tjedni humanitarni prekid vatre u Halepu, strateškom gradu u sirijskom sukobu, gdje silovite borbe vode snage Damaska i pobunjenici.

“Spremni smo uvesti taj 48-satni humanitarni prekid vatre već idućeg tjedna kako bismo omogućili dopremu pomoći stanovnicima Halepa”, naveo je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov u priopćenju.

To je, po njegovim riječima, “pilot projekt koji treba potvrditi sigurnu dopremu životnih potrepština civilima u tome gradu”.

“Točan dan i vrijeme odredit ćemo kada od UN-a dobijemo informacije o pripravnosti konvoja i jamstvo naših američkih partnera o njihovu sigurnom prolazu preko područja pod kontrolom takozvane umjerene oporbe”, dodao je Konašenkov.

UN za koordinaciju sa Rusijom

UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura potvrdio je da će s Rusijom utvrditi detalje planiranog humanitarnog primirja kako bi se pomoć što prije dostavila civilima.

“Posebni izaslanik pozdravlja izjavu Ruske Federacije, a UN-ov humanitarni tim sada se treba mobilizirati kako bi odgovorio na taj izazov”, naveo je u priopćenju De Mistura.

“Naš je plan zajednički razraditi operativne pojedinosti i biti spremni za dostavu što je prije moguće”, dodao je.

Po njegovim riječima, to je “pilot projekt koji treba potvrditi sigurnu dopremu životnih potrepština civilima u tome gradu”.

Dva koridora za dostavu pomoći

Ruski dužnosnik Konašenkov je rekao da konvoji trebaju doći u četvrti na istoku Halepa koje su u rukama pobunjenika, ali i na zapadu, koje su pod nadzorom vladinih snaga, koristeći se dvama koridorima.

Ruska vojska je početkom kolovoza najavila prekid zračnih udara na tri sata u danu u okolici Halepa kako bi omogućila dopremu humanitarne pomoći.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov priznao je u međuvremenu kako tri sata “neće biti dostatna” za poboljšanje humanitarnog stanja u Halepu.

Kako navodi UN, stotine tisuća civila su blokirane u Halepu, gdje trpe oskudicu hrane, vode i lijekova.

Apel EU

Tokom dana je i Europska unija zatražila hitan prekid borbi u Halepu kako bi se omogućilo dopremanje medicinske i humanitarne pomoći za najmanje milijun i pol civila zarobljenih u tom sirijskom gradu.

“EU i njezine članice pozivaju na hitan prekid borbi u Alepu kako bi se omogućila medicinska evakuacija, isporuka pomoći i popravka vodovodne i elektrodistribucijske infrastrukture”, apelirala je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, a prenosi AFP.

Izvor: Agencije