Rusija za rješavanje palestinske državnosti

Sergej Lavrov napominje kako Rusija nema nikakva pitanja u vezi s priznavanjem palestinske državnosti (AFP)

Rusija je zainteresirana za što skorije rješavanje pitanja državnog statusa Palestine, potvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, podsjetivši kako je Rusija priznala državu Palestinu krajem 1980-ih, prenose ruski mediji.

„Stoga nemamo nikakva pitanja u vezi s priznavanjem palestinske državnosti kako je to predloženo Nacrtom rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda“, rekao je Lavrov i dodao kako se i dalje postavlja pitanje kako će se mirovni proces odvijati u budućnosti.

„Trenutno smo u intenzivnim kontaktima s Palestincima, kao i sa sudionicima ‘kvarteta’ međunarodnih posrednika kako bismo utvrdili da cijela ova situacija može utjecati na cjelokupne napore u cilju obnove mirovnog procesa, koji je ove godine zapao u slijepu ulicu“, istaknuo je ruski šef diplomacije.

Prema njegovim riječima, Rusija surađuje sa svim umiješanim stranama kako bi one uvidjele svoju odgovornost za konačno rješavanje ovog bliskoistočnog sukoba, uključujući sva pitanja u vezi sa statusom palestinske države.

„Zainteresirani smo da se to dogodi što je prije moguće“, naglasio je Lavrov.

SAD protiv palestinskog prijedloga

Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a pozdravlja ideju o održavanju međunarodne konferencije kako bi se nastavio palestinsko-izraelski dijalog koji je obustavljen u proljeće.

Prema predloženoj rezoluciji, predviđeno je da sve izraelske snage napuste zauzete teritorije do 2017. godine. Prvobitna varijanta dokumenta, koju je podnijela palestinska delegacija, postavila je rok od 24 mjeseca.

Sjedinjene Države ne podržavaju palestinsku rezoluciju o planu mirovnog sporazuma s Izraelom, a američki su diplomati, nakon proučavanja teksta, zaključili da „to nije nešto što bi podržali“.

Palestinci su potvrdili kako su spremni popraviti dokument kako bi izbjegli američki veto, dok Francuska, Velika Britanija i Jordan tjednima pokušavaju sastaviti Washingtonu prihvatljiv nacrt rezolucije.

Izvor: Agencije