Rusija zabranila uvoz hrane sa Zapada

Putin je ranije podvukao da proizvođači u raznim državama trebaju biti u jednakom konkurentskom okruženju (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz „o primjeni određenih specijalnih ekonomskih mjera u cilju sigurnosti Ruske Federacije“, saopštila je press služba Kremlja.

Konkretno, ovim dekretom se zabranjuje ili ograničava na period od godinu dana uvoz u Rusiju poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz država koje su se pridružile sankcijama protiv Rusije, prenosi agencija Interfaks.

U skladu sa dokumentom, organima državne vlasti kao i pravnim i fizičkim licima, čije su djelatnosti u vezi sa tim, „tokom godinu dana od dana stupanja na snagu Ukaza zabranjuje se ili ograničava vanjskotrgovinsko poslovanje, koje podrazumijeva uvoz na teritoriju Ruske Federacije određenih vidova poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane porijeklom iz država koje su donijele odluku o uvođenju ekonomskih sankcija ruskim pravnim i (ili) fizičkim licima, ili su se pridružile toj odluci“, precizira ruska agencija.

Vladi u Moskvi je, između ostalog, naloženo da utvrdi spisak poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane, obuhvaćene Ukazom i da donese mjere za uravnoteženje robnih tržišta i sprečavanje ubrzanog rasta cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Pored toga, kabinet treba osigurati razvoj i realizaciju niza mjera usmjerenih na povećanje ponude domaćih proizvoda.

Interesi nacionalni sigurnosti

Putin je ranije podvukao da proizvođači u raznim državama trebaju biti u jednakom konkurentskom okruženju, što odgovara, između ostalog, interesima nacionalne sigurnosti, a i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Agencija RIA Novosti podsjeća da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ne priznaju pristupanje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za miješanje u unutrašnje stvari Ukrajine, što Rusija poriče i naziva te optužbe neprihvatljivim.

Zapadne države od marta su već u nekoliko navrata uvodile sankcije ruskim političarima, biznismenima i kompanijama, prijeteći da će takve mjere pojačavati.

Evropska unija je i 30. jula objavila spisak sankcija na kom se nalazi osam osoba i tri pravna lica, a vlasti Unije zabranile su, između ostalog, investitorima da prodaju i isporučuju ključne opreme i tehnologije radi stvaranja, kupovine ili razvoja infrastrukturnih projekata u nekoliko grana privrede na Krimu i u Sevastopolju.

Izvor: Agencije