Rusija zabrinuta turskim djelovanjem u Siriji

Snage turske avijacije bombardovale su Jarablus u Siriji, a tenkovi turske vojske prešli su granicu dvije zemlje (EPA)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je danas duboku zabrinutost zbog vojnih operacija Turske u Siriji, upozorivši na rastuće napetosti zbog napada Ankare na pripadnike kurdskih milicija na granici.

Rusija, koja je saveznik sirijskog režima, uspostavila je čvršći odnos sa sirijskim Kurdima koji su nedavno otvorili i predstavništvo u Moskvi.

“Duboko smo zabrinuti zbog onoga što se događa u pograničnom području između Sirije i Turske,” navelo je rusko ministarstvo u saopćenju.

Djelovanje zračnih i kopnenih snaga Turske otvaraju mogućnost da dodatno pogoršaju situaciju u zoni konflikta, upozorila je Moskva.

Rasplamsavanje sukoba

“Turska ofanziva na čijoj su meti položaji Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) i kurdske milicije u Siriji mogla bi dovesti do smrti miroljubivih civila i rasplamsavanja međunacionalnih tenzija između Kurda i Arapa,” navelo je ministarstvo u Moskvi.

Moskva, koja je u septembru počela kampanju bombardovanja kojom podržava snage Bashara al-Assada smatra da se sirijski sukob može riješiti isključivo na čvrstim osnovama međunarodnog prava i poziva na “široki dijalog unutar Sirije uz učešće svih etničkih grupa i vjeroispovesti uključujući Kurde,” navodi AFP.

Ankara smatra da je smjena Assada od ključnog značaja za okončanje sukoba sa čim se Rusija i Iran ne slažu.

Izvor: Agencije