Rusija zaradila milijarde dolara na ratu u Siriji

Rusija je prošle godine potpisala ugovor za izvoz naoružanja u vrijednosti preko 26 milijardi dolara (EPA)

Piše: Rania Dridi

Posljednje statistike bilježe značajno povećanje potražnje za ruskim naoružanjem, koja je dosegla najveći nivo još od 1992. godine. Tako je prošle godine potpisan ugovor za izvoz naoružanja u vrijednosti preko 26 milijardi dolara.

Pretprošle, 2015. godine, na strano tržište je izvezeno naoružanje u vrijednosti 14,5 milijardi dolara, dok u 2013. i 2014. godini prodaja oružja nije bila veća od 10,3 milijarde dolara.     

Iako je Zapad uveo sankcije Rusiji, prema riječima stručnjaka, one rijetko ostavljaju traga na tržište ruskog naoružanja. Razlog zašto je to tako krije se u tome da se Moskva u ovoj oblasti više oslanja na politiku, nego na ekonomiju, kao i da ne trguje oružjem s Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Rusija je, prvenstveno, usmjerena prema azijskim zemljama (Zajednica nezavisnih država) gdje njen izvoz oružja čini 60 posto, pored 30 posto izvoza u afričke države i pet posto u države Latinske Amerike.  

Teren za promoviranje naoružanja

Rat u Siriji je odigrao ključnu ulogu u povećanju potražnje za ruskim oružjem. Moskva je iskoristila ovaj rat i sirijsku teritoriju kao teren za promoviranje i ispitivanje mogućnosti svoga savremenog i naprednog naoružanja. 

Možda su najbolji dokaz za to posljednje izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, u kojima je naglasio da je rusko oružje pokazalo svoju efikasnost na sirijskom ratištu.

U tom kontekstu, dr. Konstantin Sivkov, zamjenik predsjednika Ruske akademije za geopolitičke probleme i vojni specijalista, naglašava da oružje koje Rusija koristi u Siriji nije novo, osim raketnih sistema „Kalibar“ i sistema SVP-24 za određivanje ciljeva. 

Sivkov je istakao da Rusiji nije potrebna sirijska teritorija za testiranje njihovog naoružanja, te da je ovdje samo riječ o promoviranju ruskog oružja kroz demonstraciju njegove sposobnosti na bojnom polju.  

Sivkov kaže kako ne postoji nikakva razlika između testiranja raketa „Kalibar“ u Siriji i na bilo kojem drugom terenu za isprobavanje oružja, te da je svejedno hoće li ove rakete preletjeti preko sirijskog zračnog prostora ili Kavkaza, prema njegovim riječima.

Testiranje oružja

Sivkov je istakao da se efikasno testiranje bilo koje vrste oružja na terenu može obaviti samo uz prisustvo drugih snaga koje bi mu se mogle suprotstaviti, dok grupa ISIL nema adekvatno naoružanje i kapacitete za suprotstavljanje ruskom oružju. 

Sa druge strane, upotreba pojedinog oružja na teritoriji Sirije, poput raketa „Kalibar“, koje se ne izvozi niti jednoj strani, predstavlja rusko upozorenje na posljedice eventualnog napada na nju, prema riječima Sivkova.

Što se tiče profesora na Institutu za strateške procjene Ivana Konovalova, on smatra da će se povećati potražnja za pojedinim ruskim oružjem nakon njegove upotrebe u ratu u Siriji. Ističe kako se ispitivanje borbenih mogućnosti ruskog naoružanja u Siriji pokazalo kao uspješno, iako to nije bio cilj ruske vojne operacije.  

Prema procjenama ruskih medija, Moskva je potrošila oko milijardu dolara na svoju vojnu operaciju u Siriji. To joj je, s druge strane, bila dobra reklama i donijelo zaradu koja se procjenjuje između šest i sedam milijardi dolara.

Važno je napomenuti da Rusija zauzima drugo mjesto nakon SAD-a na svjetskom tržištu oružja, ta da povećanje potražnje za ruskim oružjem pruža mogućnost ovoj državi da zadrži tu poziciju.

Izvor: Al Jazeera