Rusija želi spriječiti incidente sa NATO-om

Grushko: "Rusija je otvorena za konsultacije o postizanju sporazuma u cilju sprječavanja vojnih incidenata sa svim zemljama." (EPA)

Rusija je otvorena za konsultacije o postizanju sporazuma u cilju sprečavanja vojnih incidenata sa svim zemljama, uključujući članicama NATO-a, na bilateralnoj osnovi, izjavio je danas ruski ambasador u NATO-u Alexander Grushko.

“Već imamo takve sporazume sa nekoliko zemalja, i oni funkcionišu dosta uspješno”, rekao je Grushko.

On je istakao da je, međutim, problem što se vojna aktivnost NATO-a približila ruskim granicama, a ne letenje ruskog aviona-presretača.

“Donald Cook” na 70 kilometarar od ruske baze

Pitanje u vezi sa prelijetanjem ruske letjelice u blizini američkog ratnog broda “Donald Cook”, smatra on, ne treba da bude formulisano kao “ko je letio”, već šta je “Donald Cook” sa integrisanim mornaričkim sistemom naoružanja Aegis i krstarećim raketama dugog dometa Tomahawk radio na 70 kilomatara od glavne ruske mornaričke baze, prenosi Tanjug.

Zemlje članice NATO-a, ukazao je, odgovorne su za isporuku dodatnih snaga u regionima, koji su, kako smatra, bili najstabilniji i najsigurniji u pogledu klasičnih vojnih prijetnji.

Grushko je istakao da je prva zračna misija za nadgledanje NATO-a izvršena u baltičkim zemljama 2005. godine “bez ikakvog razloga” što, kako je naveo, “ne može da nas ne dovede do preduzimanja dodatnih sigurnosnih mjera”.

On je istakao da samo nekoliko minuta leta dijeli zračnu vojnu bazu Amari u Estoniji od ruskog Saint Petersburga.

Izvor: Agencije