Ruska ambasada: Napad bi bio nesmotren potez Londona

Britanska Vlada je podržala plan premijerke Therese May da radi sa saveznicima na 'koordinaciji međunarodnog odgovora' (Arhiva)

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji saopćila je u petak da je Moskva zabrinuta zbog odluke britanskih ministara o preduzimanju akcije u Siriji, uz ocjenu da bi to bio “nesmotren potez” Londona.

Ambasada Rusije je u saopćenju navela da ruski zvaničnici koji su posjetili grad Doumu u Siriji, gdje se pretpostavlja da je izvršen napad hemijskim oružjem, a što tvrdi SAD i njeni saveznici, nisu pronašli tragove hemijske supstance, prenosi Reuters.

Britanska Vlada je u četvrtak dala premijerki Theresi May “zeleno svjetlo” da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada, kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji.

Nakon sjednice, koja je trajala više od dva sata, britanska Vlada je podržala plan premijerke May da radi sa ta dva svoja saveznika na “koordinaciji međunarodnog odgovora”.

Vlada, međutim, nije dala nagovještaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije, navodi AP.

Razgovor Therese May i Donalda Trumpa

U saopćenju iz kabineta premijerke navodi se da je “saglasan s potrebom da se preduzme akcija da se olakša humanitarne nevolje i da režim [sirijskog predsjednika Bashara al-] Assada odvrati od dalje upotrebe hemijskog oružja”.

Opozicioni poslanici traže da se o eventualnoj vojnoj akciji glasa u Parlamentu.

Premijerka nije u zakonskoj obavezi to uraditi, mada je tako nešto uobičajeno.

Nakon toga uslijedio je telefonski razgovor Tereze May i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su se složili da je od ključnog značaja odvratiti sirijsku Vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja, saopćeno je iz kabineta britanske premijerke.

Trump i May su se, također, složili da nastave blisko sarađivati u vezi međunarodnog odgovora na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, navodi se u saopćenju, a prenosi Reuters.

Izvor: Agencije