Ruska aviobaza u Siriji na meti dronova

Pet dronova oboreno je tokom protekla tri dana, kaže ruski general Igor Konašenkov (EPA)

Ruska glavna vazdušna baza za vojne operacije u Siriji borila se sa povećanim brojem napada dronovima tokom proteklog meseca, rekao je portparol ruskog Ministarstva obrane.

Vazdušna baza Hmeimim, u blizini severozapadne obale Sirije, srušila je tokom prošlog meseca 45 dronova natovarenih eksplozivom, rekao je novinarima ruski general Igor Konašenkov.

“Pet dronova oboreno je tokom protekla tri dana”, kazao je Konašenkov, a prenela državna agencija Tass.

Drugi dronovi oboreni su ometanjem radio signala, dodao je.

Složena tehnološka rješenja

Dronovi se mogu činiti kao jednostavni improvizovani uređaji, no oni koriste složena tehnološka rešenja, uključujući i napredne sisteme navođenja, rekao je Konašenkov.

“Ovo je siguran pokazatelj kako je neka država koja ima relevantnu tehnologiju to podelila s međunarodnim terorističkim grupacijama”, kazao je, ne imenujući državu.

U januaru je rusko Ministarstvo obrane ukazalo na moguću američku uključenost u napadima dronova na bazu Hmeimim i na rusku pomorsku bazu Tartus, na sirijskom dijelu obale Mediterana.

Kao glavna vojna podrška sirijske Vlade, Rusija već duže vreme govori o američkoj podršci određenim pobunjeničkim grupama u sirijskom građanskom ratu, koji se vodi na više frontova.

Izvor: Agencije